Skip to main content
main-content

03-05-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Radboudumc start onderzoek naar pijngevoeligheid

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.


Bijna 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische pijn. De (financiële) gevolgen hiervan zijn volgens de Radboud-onderzoekers groter dan die van kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar. Dat komt doordat mensen met pijn vaak hun hele leven pijnstillers slikken en geregeld naar de huisarts gaan. Veel goede pijnbehandelingen zijn er volgens de onderzoekers nog niet.

Chronische pijn

Het Radboud wil onder meer weten of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. “Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is gedaan in ziekenhuizen, bij mensen die al veel pijn hebben”, aldus de onderzoekers.

Zij gaan de pijn die mensen ervaren meten aan de hand van een vragenlijst die ze thuis achter de computer kunnen invullen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het wetenschappelijk televisieprogramma De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De resultaten worden eind november bekendgemaakt.

Lees ook het artikel op Radboudumc Groot Nationaal Onderzoek naar pijn - Hoe pijngevoelig is Nederland.

Bron: ANP
Beeld: Fotolia

Tip

Bij- en nascholing op het gebied van pijn

Aanbevolen

03-01-2017 | Fysiotherapie | E-learning

Patellofemorale pijn

Deze module is bedoeld voor algemeen fysiotherapeuten en sportfysiotherapeuten en gaat dieper in op de fysiotherapeutische diagnostiek en behandeling bij patellofemorale pijn.

Aanbevolen

18-10-2015 | Fysiotherapie | E-learning

Pijneducatie

Deze e-learningmodule behandelt aan de hand van concrete patiëntencasuïstiek een stappenplan bij het geven van pijneducatie.

Aanbevolen

16-12-2016 | Web-TV on demand | Web-TV

Diagnostiek en behandeling van het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)

Deze web-tv gaat aan de hand van casuïstiek in op de evidence based Richtlijn Diagnostiek en behandeling van het subacromiaal pijnsyndroom. Deze richtlijn is een initiatief van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), in samenwerking met een aantal medisch wetenschappelijke vereniging en ook met het KNGF.

Aanbevolen

08-11-2016 | Web-TV on demand | Web-TV

KNGF-Richtlijn Nekpijn

Waar gaat deze web-tv uitzending over? In het streven naar kwalitatief hoogwaardige en uniforme fysiotherapie v ...


Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.