Skip to main content
main-content
Top

14-04-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Nieuwe HKZ-norm voor fysiotherapie beschikbaar

Er is een nieuwe HKZ-norm (HKZ 104) voor fysiotherapie beschikbaar. Deze norm sluit beter aan bij kleine praktijken en biedt voldoende uitdaging voor grotere (netwerk) praktijken.


De HKZ-norm voor fysiotherapie is een norm waaraan fysiotherapeuten, de branchevereniging, patiënten en zorgverzekeraars een bijdrage leverden waar breed draagvlak voor is. Het doel van de nieuwe norm is het goede behouden en de norm aanpassen aan nieuwe inzichten. Dit betekent minder nadruk op administreren, meer uitgaan van risico’s en het stellen van eisen gericht op uitkomsten. Daarbij is het ook belangrijk de professional de ruimte te geven.

Nieuwe afspraken toetsing

Vertegenwoordigers van kleine en grote praktijken hebben samen met certificerende instellingen gewerkt aan nieuwe afspraken over de toetsing. Deze zijn getest bij praktijken om te zien of ze werkbaar waren. Naar aanleiding van deze uitkomsten is besloten onderscheid te maken tussen kleine en grote praktijken. Voor de toetsing van kleine praktijken is minder tijd nodig. Hierdoor wordt de toetsing goedkoper. Voor grotere praktijken is de toeslag van 15%, om tot de vaststelling van de formatie te komen, geschrapt. De regels voor ‘multisite-toetsing’ zijn aangescherpt.

Multi-site toetsing

De belangrijkste aanscherping van de regels voor multisite toetsing bij fysiotherapie houdt in dat pas na een positieve beoordeling, door middel van een initiële audit, vestigingen kunnen worden toegevoegd aan het certificaat.

De nieuwe norm is te bestellen via de webshop van NEN.

Bron: NEN
Beeld: PicScout


Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.


Beeldrechten