Skip to main content
main-content
Top

22-12-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Mensen met etalagebenen hebben baat bij looptherapie fysiotherapeut

Mensen die last hebben van etalagebenen gaan te snel naar het ziekenhuis voor een dotterbehandeling. Deze behandeling biedt vaak slechts tijdelijke verlichting en kost bovendien onnodig geld, aldus Trouw.


Uit onderzoek van Lindy Gommans, arts-onderzoeker van het Catharine Ziekenhuis in Eindhoven blijkt dat looptherapie vaak minstens zo effectief is als dotteren. Bovendien is looptherapie zes keer goedkoper dan een dotterbehandeling en pakt de oorzaak van de pijn aan. “Wie zich alleen laat dotteren, zonder zijn leefstijl te behandelen, loopt bovendien grote kans op een vernauwing op een ander plek, en dus een nieuwe ingreep”, zegt Gommans. Volgens haar wordt met alleen een operatie de oorzaak niet aangepakt. Toch zijn er jaarlijks zo’n 6.000 patiënten die een dotterbehandeling ondergaan.

Volgens Ron Balm, hoogleraar in het AMC en voorzitter van de vereniging van vaatchirurgen, verwijzen specialisten patiënten steeds vaker naar fysiotherapeuten. Maar er zijn veel patiënten die schrikken van het bedrag voor de eigen bijdrage, want de looptherapie wordt vaak niet vergoed. Wie niet aanvullend is verzekerd betaalt de eerste twintig trainingen zelf. “Deze behandeling in het basispakket opnemen, zou zeer effectief zijn en kosten besparen.”Uit recent onderzoek van het Erasmus MC blijkt overigens dat dotteren in combinatie met looptherapie waarschijnlijk het meest effectief is.

Bron: Nationale Zorggids / Trouw
Beeld: Fotolia

Tip

Live op 28 december 2015 om 20.30 uur | Web-tv Perifeer arterieel vaatlijden en stepped care

In deze web-tv-uitzending gaan Hugo Fokkenrood en Robert Saarloos dieper in op de ontwikkelingen in de behandeling van Claudicatio. Aan bod komen:

  • De meest recente ontwikkelingen
  • De traditionele rol van de fysiotherapeut én de ontwikkelingen
  • Wat betekent specialisatie voor uw praktijk
  • Casuïstiek

Sprekers

  • Dr. Hugo Fokkenrood, chirurg MMC
  • Robert Saarloos, fysiotherapeut (claudicatio)

Gedurende de uitzending is interactie met de sprekers mogelijk, u kunt bijvoorbeeld vragen voorleggen aan de sprekers.

Accreditatie
Accreditatie is in aanvraag bij CKR (KNGF) voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Geriatriefysiotherapeut.

Kosten
Deze web-tv-uitzending is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is door(proef)abonnees gratis te volgen.

Live en on demand
U kunt de web-tv-uitzending live volgen op 28 december 2015 van 20.30-22 uur. Hierna komt de uitzending on demand beschikbaar.

Ga voor meer informatie en om een reminder voor de uitzending te ontvangen naar Web-tv Perifeer arterieel vaatlijden en stepped care.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

Beeldrechten