Skip to main content
Top

11-12-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Manuele therapie bij nekpijn even effectief als fysiotherapie

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Uit onderzoek van Ruud Groeneweg (Vrije Universiteit Amsterdam) blijkt dat behandeling van nekpijn met een vorm van manuele therapie volgens de Utrechtse School (MTU) even effectief is als behandeling met fysiotherapie. Groeneweg ontdekte dat er geen verschil is in pijn en functioneren is tussen beide therapieën.


MTU is een vorm van manuele therapie met een specifieke wijze van behandelen. De effectiviteit en kosteneffectiviteit van MTU-methode waren nog niet eerder onderzocht.

Veel mensen hebben last van nekpijn en worden daardoor beperkt in hun doen en laten. Er is een groot aantal behandelmogelijkheden voor deze klacht met uiteenlopende resultaten. De MTU is één van deze behandelmogelijkheden, een vorm van manuele therapie met een specifieke wijze van behandelen. De effectiviteit en kosteneffectiviteit van MTU-methode waren nog niet eerder onderzocht.

Groeneweg verdeelde door loting 181 patiënten met nekpijn in twee groepen. De ene groep werd behandeld volgens de MTU-methode, de andere groep met fysiotherapie, waarbij de patiënt vooral actieve oefeningen uitvoerde. Aan het einde van het onderzoek zag Groeneweg geen verschillen in pijn en functioneren tussen beide groepen.

Groeneweg concludeert dat er geen voorkeur voor één van de twee behandelmogelijkheden. Het aantal behandelingen in de MTU-groep bleek lager dan in de fysiotherapie groep (6 versus 10 behandelingen in 26 weken). Patiëntkenmerken konden ook niet voorspellen welke behandelvorm het meest effectief zal zijn bij welke patiënt.

De verwachtingen van patiënten over het behandelresultaat bleek een toegevoegde voorspellende waarde te hebben op het uiteindelijke resultaat van de behandeling (variërend van 6 tot 17%) naast andere patiëntkenmerken die standaard worden bevraagd. De keuze voor behandeling wordt niet bepaald door verschillen in effectiviteit of kosteneffectiviteit. De verwachtingen van patiënten en/of therapeuten spelen een belangrijke rol in de behandelkeuze.

Ga voor meer informatie naar het proefschrift Manual Therapy Utrecht for Neck Pain: (Cost-)effectiveness, Reporting guideline for manual interventions Prediction in treatment success.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Beeld: Fotolia

Tip

Aanbevolen
KNGF-Richtlijn Nekpijn picture

08-11-2016 | Web-TV on demand

KNGF-Richtlijn Nekpijn

Waar gaat deze web-tv uitzending over? In het streven naar kwalitatief hoogwaardige en uniforme fysiotherapie v ...

Aanbevolen

2012 | hbo | Boek

Onderzoek en behandeling van de nek

Orthopedische casuïstiek

Dit boek behandelt de meest voorkomende vormen van pathologie van de nek en de directe omgeving en is is in het bijzonder bestemd voor fysiotherapeuten, kinesitherapeuten, oefentherapeuten, huisartsen en orthopeden.. 


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.