Skip to main content
main-content
Top

01-10-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Jonge mensen met verhoogd risico op knieartrose gebaat bij fysiotherapie

Al op betrekkelijk jonge leeftijd is te zien of iemand met knieklachten een verhoogde kans heeft om later knieartrose te ontwikkelen. Onder meer mensen met een meniscusletsel of een gescheurde kruisband lopen risico. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Kasper Huétink. Hij verwacht dat deze patiëntengroep zou kunnen profiteren van intensieve fysiotherapeutische trainingsprogramma’s.


Drie medische centra, waaronder het LUMC, deden rond 1997 onderzoek naar mensen met knieklachten. De onderzoeksvraag was of een kijkoperatie aanvullende informatie geeft als er een MRI-scan is gemaakt. MRI was in die tijd een nieuwe beeldvormingstechniek en men wist nog niet of een arts hier genoeg aan had om een diagnose te stellen. Van de deelnemende mensen werd een groot aantal gegevens vastgelegd.

Risicofactoren

Tien jaar later wilde Kasper Huétink weten hoeveel mensen van de onderzoeksgroep knieartrose hadden ontwikkeld en hoe dat samenhing met hun vroegere medische gegevens. Oftewel: wat zijn risicofactoren? Artrose kan ontstaan op de overgang tussen twee botten in een gewricht, zoals de knie. Het kraakbeen dat de botuiteinden bekleedt is dan deels verdwenen en er is botwoekering. Uit de patiënten van weleer (in die tijd gemiddeld 32 jaar) selecteerde Huétink de mensen die toen minimaal een maand pijnlijke of stijve knieën hadden maar geen acute symptomen, zoals een knie die op slot zat. Volgens Huétink was op röntgenfoto’s en MRI destijds geen artrose te zien.

MRI-beeld

Uit metingen die 10 jaar later werden uitgevoerd blijkt dat veel van de mensen (nu gemiddeld 42 jaar oud) op de MRI regelmatig artrotische afwijkingen hebben en dat hun knieën gemiddeld wat minder goed functioneren dan die van leeftijdgenoten. Maar er is geen directe relatie tussen het MRI-beeld en de klachten: zo zijn er mensen met veel kraakbeenverlies die toch geen pijn hebben en geen moeite met bewegen.

Meniscusoperatie

Veel mensen uit de groep hadden destijds een scheur in een meniscus en waren daaraan geopereerd. Huétink: “Bij een scheur hangt er een flapje los dat ergens tussen kan raken en problemen kan veroorzaken. Daarom haalt de arts het vaak weg. De resultaten uit ons onderzoek laten zien dat zo’n operatie het ontstaan van artrose op langere termijn niet voorkomt én dat de knie in het dagelijks leven niet veel beter functioneert. Alleen op sportniveau laten sommige tests iets betere uitkomsten zien. De vraag is dus of zo’n meniscusoperatie altijd zinvol is. Er lopen momenteel grote klinische trials om dat te onderzoeken.”

Knieletsel

Een gescheurde kruisband en een gescheurde meniscus op jonge leeftijd blijken de kans op knieartrose later te verhogen. “Waarschijnlijk beschadigt het kraakbeen doordat mensen met dergelijk letsel de knie anders gaan belasten”, zegt Huétink. “Ook jonge mensen die zwaar zijn, lopen een verhoogd risico. Daarbij zal met name de grote belasting een rol spelen, maar mogelijk ook de afwijkende stofwisseling die met overgewicht gepaard gaat.” Daarnaast doet de erfelijke aanleg ertoe. “Het kraakbeen wordt gedurende het leven onderhouden, zodat het gezond blijft. Maar er zijn bepaalde genetische variaties bekend waarmee dat onderhoud minder goed lukt, en in combinatie met knieletsel vergroot dat de kans dat er kraakbeen verdwijnt.”

Fysiotherapie

Deze risicofactoren waren bekend, maar nieuw is dat ze op jonge leeftijd al aantoonbaar zijn. Huétink raadt dan ook aan om jonge mensen met langdurige knieklachten op deze risicofactoren te beoordelen. Als ze een verhoogd risico lopen, dan kunnen bijvoorbeeld intensieve fysiotherapeutische trainingsprogramma’s helpen voorkómen dat artroseklachten het dagelijks functioneren ernstig gaan belemmeren. “Goed bewegen zet zoden aan de dijk”, aldus Huétink.

Kasper Huétink promoveerde op 23 september op het proefschrift Knee complaints and prognosis of osteoarthritis at 10 years. Impact of ACL ruptures, meniscal tears, genetic predisposition and surgery. Huétink is momenteel deeltijdonderzoeker bij de afdeling Orthopaedie van het LUMC en is daarnaast arts in het Spine & Joint Centre in Rotterdam.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum

Tip

Lees meer over artrose in de onderstaande (fysiotherapie)boeken:

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel over artrose op FysioActueel:

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.