Skip to main content
main-content
Top

05-11-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Q & A

Is glucose 50 procent rectaal goed alternatief bij hypoglykemie?

Het idee om bij patiënten met een hypoglykemie rectaal glucose toe te dienen in afwachting van een arts is al oud. Verschillende onderzoekers hebben gekeken naar het effect van rectale toediening van glucose op de glucoseconcentratie in het bloed, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Maar is het een goed alternatief?


Uit een onderzoek bleek dat de maximale stijging van het bloedglucose na rectale toediening 19% was en 64% na orale toediening van dezelfde dosis. Bovendien bleek dat het na rectale toediening langer duurt dit maximale effect te bereiken dan na orale inname (35-40 min versus 20 min). Door de slechte rectale resorptie van een geconcentreerde glucose-oplossing is ook een sterk laxerende werking te verwachten.

Niet reëel

Daaruit moet worden geconcludeerd dat rectale toediening van 50% glucose-oplossing in de behandeling van hypoglykemie geen reële optie is. In het geval er geen arts in de buurt is, blijft glucagon (Glucagen) het enige alternatief als de orale weg niet mogelijk is.

Bron: Vademecum permanente nascholing huisartsen, dr. H. Asscheman, ISBN: 978-90-313-8807-3

Meer lezen

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.


Beeldrechten