Skip to main content
main-content

28-02-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Is fysio ook nuttig bij comorbiditeit?

Patiënten met artrose kennen vaak een (ernstige) vorm van comorbiteit, zoals bijvoorbeeld hartfalen, COPD of diabetes type 2. Voor het eerst is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze groep, die vaak buiten klinische trials wordt gehouden. Het resultaat: fysiotherapie is veilig en effectief bij patiënten met knieartrose met comorbiditeit. 

Dat blijkt uit promotieonderzoek van fysiotherapeut Mariette de Rooij in opdracht van en gefinancierd door het KNGF.

In een grote studie onderzoek ontwikkelde zij specifieke behandelprotocollen en testte die in pilots uit op patiënten met verschillende comorbiteiten. Ook onderzocht zij wat het effect hierin is van scholing bij fysiotherapeuten, omdat het complexe interventies zijn. Met positief resultaat.

Competenties

Vernieuwend is dat patiënten met comorbiditeit in het onderzoek werden betrokken, maar niet onlogisch. Veruit de meeste patiënten met knieartrose hebben ook hartfalen, COPD of diabetes. Fysiotherapeuten hebben nu vaak te weinig competenties om oefentherapie adequaat aan te passen aan de aanwezige comorbiditeit.

Eerstelijns

Mariette de Rooij voert inmiddels een vervolgonderzoek uit, ook gefinancierd door het KNGF. Hierin wordt gekeken of deze specifieke behandelprotocollen ook effectief en veilig kunnen worden toegepast in de eerstelijnszorg.

Bron: Skipr

Tip

Aanbevolen

25-11-2015 | Fysiotherapie | E-learning

COPD in de fysiotherapiepraktijk

Na een korte theoretische inleiding over de aandoening COPD en de aanbevelingen van de CKR worden drie casussen aan de hand van de stroomschema’s van HOAC-II gesproken.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.