Skip to main content
main-content
Top

21-03-2016 | Fysiotherapie | Nieuws

In deze school lopen alle kinderen elke dag anderhalve kilometer

Laat de leerlingen elke dag ruim anderhalve kilometer lopen: het opmerkelijke initiatief dat een basisschool in de Schotse stad Stirling vier jaar geleden nam, werpt nu zijn vruchten af. Volgens de leerkrachten is hun gedrag verbeterd en ‒ veel belangrijker nog ‒ geen enkel kind kampt met overgewicht. Het systeem zou in alle Britse lagere scholen moeten ingevoerd worden, vinden heel wat mensen nu.


Zo’n vijfhonderd scholen in onder meer Londen en Wales hebben het goede voorbeeld intussen al gevolgd. Directrice Elaine Wyllie van de St Ninians-school: ”Het idee dat er zo veel kinderen dagelijks in het land rondrennen omdat wij daar ooit mee begonnen zijn, is fenomenaal. Noem het gerust een zaak van gezond verstand: ze blijven fit en gezond op een simpele manier die ook nog eens niets kost. Bovendien hoeft het slechts een kwartier in beslag te nemen. De kinderen moeten het zelf wel leuk vinden, anders kan je het niet volhouden. Maar bij ons is dat geen probleem: ze verschijnen met een frisse geest en een gezonde blos op de wangen op de schoolbanken. Zo leuk om te zien.”

Een van grootste uitdagingen van 21ste eeuw

De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt obesitas bij kinderen als een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw. In het Verenigd Koninkrijk kampt 10 procent van de vier- en vijfjarigen met overgewicht. Als ze de lagere school verlaten, is dat percentage al gegroeid tot 33 procent. Experts raden alle kinderen aan om een uur per dag fysiek actief te zijn.

Bij St Ninians werd een speciaal parcours rond het sportterrein uitgetekend om de kinderen hun rondjes te laten lopen. Niemand wordt gespaard, enkel ijs of hevige regen kunnen roet in het eten strooien.

Wetenschappelijke test

Onderzoekers van de universiteit van Stirling gaan de resultaten nu wetenschappelijk in kaart brengen: wat zijn de fysieke, cognitieve en emotionele effecten van zo’n dagelijkse loopsessie? De kinderen van St Ninians zullen daarbij vergeleken worden met leeftijdsgenoten uit een school waar kinderen minder aan lichamelijke beweging doen.

“Bij die eerste groep is van obesitas blijkbaar geen sprake”, aldus onderzoeksleider Colin Moran. “Ze lijken ook gelukkiger te zijn en volgens de onderwijzers concentreren ze zich beter. We hebben nu een test ontworpen die al die dingen in kaart zal brengen. Er wordt veel goeds over gezegd, maar voorlopig zijn er nog geen wetenschappelijke feiten.” De resultaten van de studie worden in juli verwacht.

Lees het originele artikel Primary school where the children are made to run a mile every day has NO overweight pupils – and their behaviour is better too, Daily Mail.

Bron: HLN.be > Sven Van Malderen
Beeld: SWNS.com

Tip

Aanbevolen

2008 | hbo | Boek

Inspanningsfysiologie bij kinderen

Voor (chronisch) zieke kinderen is een goed inspanningsvermogen een onmisbare voorwaarde om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven. Bewegingsprogramma's nemen hierdoor een steeds belangrijkere plaats in binnen de zorg voor chronisch zi

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

Beeldrechten