Skip to main content
Top

01-09-2016 | Fysiotherapie | Nieuws

Hartrevalidatie na infarct verbetert kwaliteit van leven

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Mensen die na een hartinfarct meedoen aan een programma voor hartrevalidatie verbeteren hun kwaliteit van leven, worden actiever en hebben een kleinere kans om alsnog aan een hartinfarct te overlijden. Dat blijkt uit het OPTICARE-onderzoek van het Erasmus MC en Capri Hartrevalidatie, naar het effect van verschillende vormen van hartrevalidatie. De eerste resultaten van het onderzoek werden afgelopen weekend gepresenteerd tijdens het ESC-congres in Rome.

In Nederland krijgen zo’n 30 duizend mensen per jaar een hartinfarct. Deze personen kregen allemaal hartrevalidatie aangeboden, waar zo’n 40 procent gebruik van maakte. Deelnemers kregen twaalf weken lang fysieke trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten met adviezen over gezonde voeding en hulp bij het stoppen met roken. “We zien dat patiënten die meedoen actiever worden. Zo lopen ze tot wel 1.500 stappen meer op een dag”, zegt Ron van Domburg, klinisch epidemioloog afdeling Cardiologie in het Erasmus MC.

Tijdens het onderzoek zijn ruim negenhonderd mensen gevolgd die hartrevalidatie kregen. Een deel van hen nam deel aan een programma waarbij ze naast de standaard revalidatieprogramma ook nog negen maanden groepssessies volgden voor verandering van leefstijl en psychologische hulp onder begeleiding van o.a. een fysiotherapeut. Bij een ander deel werden de adviezen niet in een groep maar via de telefoon gegeven (5 coachingssessies). De groep die in levenden lijve contact had met lotgenoten bleek het na anderhalf jaar beter te doen. Zij waren gemotiveerder, voelden zich beter en konden gemakkelijker van de sigaretten afblijven.

De onderzochte standaard hartrevalidatie wordt al dertig jaar voorgeschreven, maar het is voor het eerst dat in Nederland wordt onderzocht welke vorm van hartrevalidatie op de lange termijn tot de beste effecten leidt. Vroeger lag de nadruk vooral op herstel van de lichamelijke conditie omdat patiënten destijds drie tot zes weken in het ziekenhuis verbleven na hun hartinfarct. Tegenwoordig is de conditie-afname veel minder vanwege de veel kortere opnameduur. Van Domburg: “Desondanks blijft hartrevalidatie heel belangrijk, vooral op het gebied van verandering van leefstijl en psychische ondersteuning.“

In november worden op het congres van de American Heart Association de resultaten op het gebied van dagelijks bewegen en fitheid gepresenteerd door onderzoeker Nienke ter Hoeve. Capri houdt zich momenteel bezig met het bepalen van de kosteneffectiviteit en het uitvoeren van analyses uitgevoerd om uit te zoeken welke subgroepen het meest profiteren van de verschillende programma’s.

Het onderzoek is uitgevoerd door Capri Hartrevalidatie in samenwerking met het Erasmus MC (afdelingen Cardiologie en Revalidatiegeneeskunde).

Meer informatie over het OPTICARE-onderzoek.
Meer over het ESC-congres (European Society Cardiology).

Bron: Capri Hartrevalidatie

Tip
 

Aanbevolen

2012 | hbo | Boek

Leefstijlcoaching

Kernvragen bij gedragsverandering

Professionals in de zorg zien frequent mensen bij wie leefstijl een belangrijke factor is in het ontstaan en/of voortbestaan van gezondheidsproblemen. Ondanks toegenomen kennis over de (negatieve) effecten van een ongezonde leefstijl komt een groot d

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.