Skip to main content
main-content
Top

09-10-2017 | Fysiotherapie | Nieuws

Gevaarlijke fitnesstrend: sneller gespierd door afknellen spieren

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De benen en armen afknellen om de spieren te trainen. De Bloodflow Restruction Training is bedoeld voor revalidatie, maar ook gewone sporters in de sportschool maken er gebruik van. Dat laatste is volgens fysiotherapeuten een gevaarlijke ontwikkeling. EditieNL besteedde aandacht aan deze nieuwe trend die is komen overwaaien uit Amerika.


In Nederland zijn er vier centra die de nieuwe techniek gebruiken om sporters met een blessure of na een operatie snel weer op de been te helpen.

Fysiotherapeut Rogier Bokelman begeleidt dat soort revalidaties. “Door bijvoorbeeld het been af te binden, krijgen de spieren daar veel minder zuurstof. Een spier gaat dan eerder verzuren en wordt daardoor sneller door het lichaam aangezet tot het kweken van meer spiermassa.” De techniek komt oorspronkelijk uit Japan en wordt Kaatsu genoemd.

Volgens het artikel op de nieuwssite vindt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) het belangrijk dat fysiotherapeuten hiermee experimenteren om zo nieuwe technieken te ontdekken. Maar deze innovatie heeft ook een keerzijde, want ook amateursporters in de sportschool gebruiken Bloodflow Restruction Training. Echter zonder begeleiding. Door het afbinden van de spieren kan er trombose ontstaan of kan de sporter een bloedpropje krijgen. Als dit bloedpropje doorschiet naar de hersenen, kan dit een herseninfarct veroorzaken.

Vooralsnog is dit vooral in de Verenigde Staten een trend. Op Instagram pronken fitnessfans met hun spieren. Voor hen is het een snelle manier om spieren te krijgen zonder er hard voor te hoeven trainen.

Video Big Brother

In een nieuw concept krijgen apparaten in de sportschool ‘ogen’ waarmee wordt gekeken of iemand de oefening op een juiste manier uitvoert. Op die manier kunnen blessures worden voorkomen. Naar de video Big Brother in de sportschool >> 

Bron: EditieNL
Beeld: Fotolia


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.