Skip to main content
main-content
Top

01-10-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Gelezen in NTvG | Blijven werken verbetert herstel rugklachten

Slechts de helft van de patiënten met chronische lage rugpijn is een jaar na een multidisciplinaire behandeling voor meer dan 90 procent aan het werk. Meer werken bij aanvang van de behandeling voorspelt herstel. Dat laten Karin Verkerk en haar collega’s zien in een prospectieve studie in Journal of Rehabilitation Medicine.


Het onderzoeksteam includeerde 1.608 werkende patiënten die in de periode 2003-2008 in een kliniek in Rotterdam behandeld werden voor lage rugklachten door een multidisciplinair team, volgens een biopsychosociaal model. Bij aanvang van de studie en na 2, 5 en 12 maanden vulden de deelnemers vragenlijsten in en ondergingen zij een lichamelijk onderzoek. De onderzoekers zochten naar prognostische factoren voor werkhervatting bij lage rugpijn. Zij spraken van herstel als patiënten bij de follow-up ten minste 90% van hun vaste contracturen werkten.

Aan het begin van de studie werkte 25,4 procent van de deelnemers minimaal 90 procent van de contracturen. Na 5 maanden was dit 43,2 procent en na 1 jaar 52 procent. De belangrijkste voorspellers voor werkhervatting na 5 maanden waren aan het werk zijn bij aanvang van de studie, mannelijk geslacht en samenleven met een partner. De voorspellers voor werkhervatting na 1 jaar waren werken bij aanvang van de studie (oddsratio (OR): 5,22; 95%-BI: 3,47-7,85) en mannelijk geslacht (OR: 1,79; 95%-BI: 1,25-2,55). Het was niet duidelijk of deelnemers het werk bij hun eigen werkgever oppakten, aangepast werk gingen doen, of dat het aantal contracturen veranderde.

Volgens de auteurs zijn deze voorspellers van werkhervatting uit de analyse mogelijk te verklaren doordat werkende mensen over het algemeen gezonder zijn, meer sociale steun krijgen en fysiek actiever zijn, wat leidt tot een betere fysieke toestand en een verhoogde kans op herstel.

Lees het hele artikel in NTvG.

De hele prospectieve studie Prognosis and course of work-participation in patients with chronic non-specific low back pain: A 12-month follow-up cohort study is te lezen in Journal of Rehabilitation Medicine (24 augustus 2015; doi: 10.2340/16501977-2006).

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) / Marjolein Swart
Beeld: Fotolia

Tip

Ga voor meer informatie over lage rugpijn naar:

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

Beeldrechten