Skip to main content
main-content
Top

02-12-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Fysiotherapeuten en OLVG bundelen krachten voor effectieve aanpak rugpijn

Fysiotherapeuten, medisch specialisten, huisartsen en OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) in en rond Amsterdam bundelen hun krachten om rugpijn effectief aan te pakken.


Het samenwerkingsverband Rugpijn Netwerk Amsterdam wil patiënten optimale zorg bieden bij rug- of nekklachten door korte lijnen, multidisciplinaire samenwerking en scholing. Het Rugpijn Netwerk is het eerste initiatief binnen Nederland waarbij de eerste en tweede lijn op deze schaal samenwerken voor betere zorg voor rugpatiënten. Mark Altena, orthopedisch chirurg van OLVG laat weten dat door samen te werken en kennis te delen binnen het Rugpijn Netwerk gerichter kan worden gekeken naar wat de patiënt écht nodig heeft. Dat kan een operatie zijn, maar in veel gevallen hoeft dat helemaal niet.

Dertig fysiotherapiepraktijken

Behalve orthopedisch chirurgen van OLVG bestaat het netwerk uit dertig fysiotherapiepraktijken in Amsterdam en omstreken, gespecialiseerd in wervelkolomgerelateerde klachten. De zorg die de partijen bieden is uniform en wetenschappelijk onderbouwd. Patiënten die zich melden bij OLVG of een van de aangesloten fysiotherapiepraktijken krijgen een casemanager toegewezen. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut vormt als coach, begeleider en deskundige de rode draad van de gehele behandelcyclus. 

Rugpijn is één van de meest genoemde redenen om naar de huisarts of fysiotherapeut te stappen. Het is bovendien een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. 

Bron: OLVG
Beeld: Fotolia

Tip

Ga voor meer informatie over lage rugpijn naar:

Accreditatie: 2 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut, Manueel therapeut, Psychosomatisch fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut. Sprekers: prof. dr. Bart Koes en prof. dr. Maurits van Tulder.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten