Skip to main content
main-content
Top

17-09-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Driekwart van de Nederlanders heeft plasklachten

Driekwart van de volwassen Nederlanders heeft wel eens plasproblemen. Het is een fabel dat alleen ouderen te kampen hebben met plasklachten. De Continentie Stichting Nederland (CSN) vraagt daarom aandacht voor plasproblemen en probeert het taboe dat hierop rust te doorbreken. Dit meldt CSN. 


In het kader van de tweede editie van de Nationale Plasdag heeft Continentie Stichting Nederland (CSN) onderzoek laten uitvoeren naar problemen met plassen onder 1.220 Nederlanders. Het ondervinden van problemen tijdens het plassen is een weinig besproken onderwerp onder Nederlanders. De meerderheid van de ondervraagden (60 procent) geeft net als in 2014 aan dat het een taboe betreft. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen met plasproblemen voornamelijk hun partner hierover in vertrouwen nemen (55 procent).

In 2014 wenden meer mensen zich tot hun huisarts (van 32 procent naar 38 procent) dan vorig jaar.De meest voorkomende klachten zijn: veel (in de nacht) moeten plassen, een sterke aandrang hebben tot plassen en incontinentie. Mantelzorgers lijken het taboe te doorbreken: 63 procent praat er gewoon over met de persoon die ze verzorgen. Daarnaast gaat ruim een kwart van de mantelzorgers actief op zoek naar een oplossing voor plasklachten en laat de patiënt bijvoorbeeld oefeningen doen.

Het is een fabel dat alleen ouderen te kampen hebben met plasklachten. Bij vrouwen gaat het vooral om een sterke aandrang tot plassen en mannen hebben meer te maken met een moeilijker op gang komende plas.

Bron: Continentie Stichting Nederland / Nationale Zorggids
Beeld: Fotolia

Tip

Web-tv Chronisch Bekkenpijn Syndroom | On demand

In deze uitzending wordt de diagnostiek, de therapie en de begeleiding van patiënten met chronische buik- en bekkenpijn bekeken vanuit de rol van de uroloog, bekkenfysiotherapeut en psycholoog.

Sprekers: Bert Messelink en Petra van Nierop
Accreditatie: 2 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Bekkenfysiotherapeut
Fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal kunnen deze web-tv-uitzending GRATIS volgen. Ga voor meer informatie en om u in te schrijven naar Web-tv Chronisch Bekkenpijn Syndroom.

Interessante boeken op het gebied van bekkenfysiotherapie zijn:

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

Beeldrechten