Skip to main content
Top

16-07-2019 | Fysiotherapie | Nieuws

Bruxisme en fysiotherapie

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Bruxisme komt voor bij circa 10% van de bevolking en kan onder andere gebitsslijtage en hoofd-, kaak- en nekpijnen veroorzaken. Simone Gouw heeft onder meer de relatie tussen bruxisme en boosheid/frustratie onderzocht, het effect van rekoefeningen van de kaakspieren op slaapbruxisme en de mate van coherentie tussen kaak- en nekspieren tijdens slaapbruxisme.


Bruxisme, of kaakklemmen en tandenknarsen, kan vervelende gevolgen hebben zoals gebitsslijtage, spier- en gewrichtspijnen  en hoofdpijnen. Tot op heden is bruxisme voornamelijk vanuit medisch en tandheelkundig perspectief benaderd, terwijl de huidige definitie spreekt over een herhaaldelijke kauwspieractiviteit. (Orofaciaal) fysiotherapeuten werken dagelijks met spieren en spierproblemen.

Dit proefschrift beschrijft een vijftal studies naar verschillende aspecten van dit complexe fenomeen vanuit een fysiotherapeutisch perspectief: een vergelijking van de gebruikte tools in de diagnostiek en behandeling van bruxisme tussen de dagelijkse praktijk en de wetenschappelijke theorie; een literatuurstudie en een interventiestudie naar het effect van spierrekken op (slaap)bruxisme met positieve effecten op pijn en functie; een studie naar de coherentie tussen kauw- en nekmusculatuur tijdens slaapbruxisme die zeer hoog blijkt te zijn; en een studie naar de relatie tussen boosheid en frustratie en bruxisme.

Naar het proefschrift Bruxism and physical therapy, a physio-logical perspective.

Beluister een interview met Simone Gouw op radio 5
Bekijk een interview met Simone Gouw bij EditieNL.

Simone Gouw (Medische Wetenschappen) is op woensdag 8 mei 2019 gepromoveerd.
Promotor: prof. dr. N.H.J. Creugers en copromotoren: dr. S.I. Kalaykova, dr. A. de Wijer.

Simone Gouw (1987) behaalde na het succesvol afronden van de masteropleidingen Orofaciale Fysiotherapie en Psychosomatische Fysiotherapie in 2015 haar diploma Gnathologie aan het Radboudumc. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit op de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc. Momenteel is zij werkzaam als orofaciaal en psychosomatisch fysiotherapie in Utrecht en als wetenschappelijk docent binnen de opleiding Gnathologie op het Radboudumc.

Bron: Radboudumc
Beeld: © jsmith / Getty Images / iStock

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.


BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.