Skip to main content
Top

14-12-2015 | Fysiotherapie | Nieuws

Beweeg-app voor alle Bechterew-patiënten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Sinds kort kunnen ook Bechterew-patiënten die niet onder behandeling zijn van de Sint Maartenskliniek gebruikmaken van de beweeg-app ‘Bewegen met Bechterew Sint Maartenskliniek’. De app wordt inmiddels al ruim een jaar met succes gebruikt binnen het gespecialiseerde ziekenhuis voor houding en beweging. De app stelt patiënten in staat om waar en wanneer zij dat zelf willen, de juiste oefeningen te doen om hun klachten te verminderen.


De ziekte van Bechterew is een chronische ontsteking van de gewrichten van het bekken en de wervelkolom die gepaard gaat met een geleidelijke verstijving van het ontstoken gewricht. Hierbij wordt het gewrichtskapsel en kraakbeen vervangen door bot. Het aangedane gewricht verstijft dan helemaal. De patiënt merkt dit doordat hij/zij steeds stijver wordt in de rug en/of de nek. De ziekte kan ook gepaard gaan met ontstekingen in andere gewrichten. Er zijn in Nederland ruim 12.000 patiënten met de ziekte van Bechterew.

Meer oefenen dankzij app

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van deze ernstige reumaziekte. Willemijn Noort, medisch hoofd Reumatologie van de Sint Maartenskliniek in Woerden: “Voor Bechterew-patiënten is het belangrijk om dagelijks oefeningen te doen die de wervelkolom soepel houden en de spierkracht en conditie verbeteren. Met deze app kunnen patiënten zelf hun oefeningen eenvoudig en op de juiste manier uitvoeren, naast de fysiotherapie die zij krijgen. Ik zie dat patiënten dankzij de app dagelijks of meerdere keren per week oefenen. Dat is grote winst.”

‘Fysiotherapeut Wouter Kroon oefent al enige tijd met patiënten aan de hand van de app’

Fysiotherapeut Wouter Kroon oefent al enige tijd met patiënten aan de hand van de app: “Het is een fijne manier van oefenen voor patiënten: aan de hand van de filmpjes in de app kunnen zij controleren of ze de oefeningen thuis goed uitvoeren. Ook heeft het een praktisch voordeel: eerder gaven wij de oefeningen voor thuis mee op papier, maar die kunnen kwijtraken, dat gebeurt met een app via de telefoon niet.” Tevens zien patiënten de meerwaarde van de app. Bert, een van de patiënten vertelt: “Door de diversiteit aan oefeningen gebruik ik de app vaak. Soms heb ik meer behoefte aan oefeningen voor de rug, soms voor de heiligbeengewrichten. Als de app er niet was, zou ik thuis minder hebben geoefend, omdat ik de oefeningen snel vergat.”

Gebruik

Voordat een patiënt de beweegapp kan gebruiken, wordt een uitgebreid overleg met de fysiotherapeut aanbevolen. Daarbij kan worden gekeken welke oefeningen geschikt zijn en hoe vaak men die kan herhalen. In de app worden de oefeningen getoond aan de hand van filmpjes, waarin een model de oefeningen stapsgewijs voordoet. Zo kunnen patiënten zien hoe de oefeningen precies moeten worden uitgevoerd, waarbij ze worden geholpen door een voice-over. Men kan de oefeningen ook vastleggen en daarmee afwisseling aanbrengen in het eigen oefenschema. Willemijn Noort: “We zien dat de app een nuttig hulpmiddel is die de huidige fysiotherapeutische behandeling kan verbeteren en bovendien toegankelijker maakt voor patiënten. Daarom willen we deze app nu ook graag delen met andere patiënten, die niet onder behandeling zijn in de Sint Maartenskliniek.”

De app is kosteloos en beschikbaar in zowel de App Store (IPhone) als de Play Store (Android), onder de naam ‘Bewegen met Bechterew Sint Maartenskliniek’, te herkennen aan het groene icoontje.

Bron: Sint Maartenskliniek
Beeld: PicScout

Tip

Lees meer over de ziekte van Bechterew in:

  • Onderzoek en behandeling van de thorax
    Dit boek beschrijft orthopedische casuïstiek van de thorax. Besproken worden onder andere: kyfose, ziekte van Scheuermann, scoliose, impressiefracturen, wervelluxatie, ziekte van Bechterew, zwevende rib syndroom, DISH, intercostaalneuralgie, klaplong, longtoptumor en COPD.
  • Onderzoek en behandeling van het bekken
    In dit boek wordt orthopedische casuïstiek van aandoeningen van het bekken en sacro-iliacale gewricht beschreven. Besproken worden onder andere: labrumletsels, bekkeninstabiliteit, de ziekte van Bechterew, avulsiefracturen bij jongeren, de liesbreuk en pathologie van bekkenarteriën die verraderlijk veel lijken op orthopedische problematiek.
  • Onderzoek van het bewegingsapparaat
    Deze uitgave biedt fysiotherapeuten en artsen aanknopingspunten voor het systematiseren van lichamelijk onderzoek. Elk hoofdstuk is aan één gewricht gewijd en heeft dezelfde uniforme indeling: anatomie, anamnese, inspectie, functieonderzoek, interpretatie van het functieonderzoek en enkele veel voorkomende aandoeningen. Het laatste hoofdstuk bevat een aantal foto”s waarop is uitgebeeld welke structuren te lokaliseren zijn aan de hand van palpatoire oriëntatiepunten.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.