Skip to main content
main-content
Top

30-03-2015 | Nieuws

Fysiotherapie voor veel mensen op Bonaire financieel niet mogelijk

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De kwaliteit van het leven van Bonairiaanse patiënten met fysiotherapeutische klachten gaat achteruit sinds de wijzigingen in het zorgpakket voor de BES-eilanden. Dat stelt Anita Groenendal, voorzitter van de Caribisch Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten (CNVF). “Mensen die geen chronische indicatie hebben, kunnen nergens aankloppen. Het geld om de kosten zelf te betalen hebben ze niet.”

Sinds dit jaar worden de kosten voor de fysiotherapie en oefentherapie alleen vergoed vanaf de 21ste behandeling voor mensen met een chronische indicatie. De chronische lijst is vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Deze patiënten moeten de eerste twintig behandelingen zelf betalen. Bonairianen die nu buiten de boot vallen zijn vaak mensen met werkgerelateerde klachten aan de rug, en schouder en knie.

 

De bezuinigingen hebben ook gevolgen voor de fysiotherapiepraktijken op Bonaire. De terugloop van patiënten wordt alsmaar groter.  Vooral de groep Bonairianen tussen 45 en 65 jaar wordt benadeeld. Alle fysiotherapeuten bij Fysio di Bario werken inmiddels minder. Ook andere fysiotherapeuten ervaren de gevolgen van de bezuinigingen.

 

De behandelingen van de patiënten die eind vorig jaar zijn begonnen, stoppen dit voorjaar. Dat de fysiotherapeutische behandelingen wegvallen betekent op den duur dat de zorg duurder wordt, beaamt Groenendal. “Ze zullen waarschijnlijk andere delen van de medische keten aanspreken. Ik kan me niet voorstellen dat er opeens minder mensen zijn met klachten. Het kan zijn dat ze medicijnen krijgen of langer wachten. Uiteindelijk hebben ze toch hulp nodig.”

 

De CNVF heeft samen met de tandartsenbranche lange tijd geprotesteerd tegen de bezuinigingsmaatregelen van minister Schippers, maar dat mocht niet baten. De kosten voor de zorg op de BES-eilanden moesten teruggedrongen worden.

 

Een groot nadeel op Bonaire is dat er geen mogelijkheid is tot aanvullende verzekering. De CNVF hoopt dat Den Haag toch maatregelen neemt. Groenendal: “Den Haag heeft deze wanorde gecreëerd. De zorg is niet toegankelijk voor een hele grote groep mensen.” De bezuinigingen houden ook in dat jongeren tot achttien jaar zonder een chronische indicatie slechts de eerste negen behandelingen fysiotherapie vergoed krijgen. Jongeren met chronische aandoeningen krijgen alle fysiotherapeutische kosten vergoed.

 

Bron: NPO / Caribisch Netwerk

 

Meer artikelen over Algemeen.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail