Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Beschouwing | Uitgave 6/2013

TPO - De Praktijk 6/2013

Fysiotherapie bij COPD

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 6/2013
Auteurs:
Pascal Matla, Lidia Rijkeboer
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Fysiotherapie Corpus Activum, Baron de Coubertinlaan 31B, 2719 EN Zoetermeer: Pascal Matla, sportfysiotherapeut IAS (International Academy of Sportscience) en NVFS (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg); Lidia Rijkeboer, IAS-sportfysiotherapeut en master manuele therapie in opleiding.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.

Samenvatting

De fysiotherapeut kan veel betekenen voor mensen bij COPD: inspanningsvermogen en perifere en respiratoire spierkracht verbeteren, ademhalingstechniek aanleren, en mucusklaring bevorderen. De behandeling, longrevalidatie, bestaat uit aerobe training (het duurvermogen trainen zodanig dat er voldoende zuurstof aanwezig is voor energielevering), krachttraining, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en inspiratoire-spiertraining.
De fysiotherapeut werkt multidisciplinair: behalve met de praktijkondersteuner, huisarts, longarts, en longverpleegkundige, bijvoorbeeld met een diëtist voor de combinatie van dieetinterventie en inspanningstraining, of met een logopedist bij stemproblemen door medicatie. Tot slot draagt de fysiotherapeut een steentje bij aan leefstijlcoaching en zelfmanagement van de patiënt, vooral voor lichamelijke activiteit en exacerbatiemanagment.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

TPO - De Praktijk 6/2013 Naar de uitgave

Weet je dit?

Antwoorden

Weet je dit?

Vragen