Skip to main content
main-content
Top

05-05-2014 | Nieuws

Fysiotherapeuten meer inschakelen bij terminale zorg

Fysiotherapeuten kunnen een belangrijke rol spelen in de zorg rondom het levenseinde. Behandeld artsen zouden ze daarom vaker moeten inschakelen. Dat zegt Paul Vogelaar, deskundige op het gebied van palliatieve zorg.

 

Vogelaar is van huis uit verpleegkundige. Hij werkt als zzp’er op het vlak van palliatieve zorg, meestal in de thuiszorg. Daarnaast verzorgt hij onderwijs over palliatieve zorg, voornamelijk voor verpleegkundigen. Ook is hij verbonden aan het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Tijdens het komende KNGF-congres in juni praat hij onder meer over besluitvorming tijdens de palliatieve fase.

 

Vogelaar: “In de palliatieve fase is het belangrijk om te bepalen wat je nog wel en wat je niet meer doet. Dat gesprek wordt voornamelijk door de behandeld arts gevoerd.” Toch hebben ook verpleegkundigen en fysiotherapeuten daarbij een belangrijke rol, die niet altijd onderkend wordt. Vogelaar: “De fysiotherapeut kan er in die fase voor zorgen dat de patiënt zo comfortabel mogelijk is, zodat er ruimte ontstaat om het gesprek over het levenseinde en de behandelopties te voeren.”

 

Voor fysiotherapeuten bestaat er ook een handreiking over palliatieve zorg. Die handreiking is te vinden op de website pallialine.nl.

 

Mei = maand van de palliatieve zorg bij BSL

Palliatieve zorg wordt steeds belangrijker in de (para)medische zorg. In de maand van de palliatieve zorg zijn daarom interessante nieuwsberichten, boeiende blogs, artikelen, boeken (zoals Introductie in de gezondheidszorg, hoofdstuk 14 Palliatieve en terminale zorg) en tijdschriften voor u op een rijtje gezet. Ook nodigen we u graag uit voor het congres ‘Tijd voor Palliatieve zorg 2014’.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Geriatriefysiotherapie of Ziekenhuisfysiotherapie.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: Klaus Rose

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.