Skip to main content
main-content
Top

02-06-2014 | Nieuws

Fysiotherapeuten maken vuist tegen zorgverzekeraar

“Fysiotherapeuten maken een vuist tegen de zorgverzekeraars.” Dat zegt fysiotherapeut Henk Jansen, die gekozen is in het landelijke bestuur van het Koninklijke Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in Tubantia. Met de keuze voor Jansen en zijn collega’s Kitty Bouten en Arjen van Zon in het nieuwe bestuur, hebben de leden massaal aangegeven dat ze een koerswijziging willen.

 

De fysiotherapeuten zijn ontevreden over de belangenbehartiging door hun beroepsorganisatie en de dienstverlening. “De administratieve eisen die de zorgverzekeraars stellen, zijn tot exorbitante hoogte gestegen. De werkdruk onder fysiotherapeuten is hierdoor enorm. De kwaliteit van de zorg heeft hieronder te lijden, aldus Jansen.

 

Het nieuwe bestuur wil nu af van de administratieve regeldruk, zodat fysiotherapeuten meer tijd aan patiënten kunnen besteden. Ook wil men af van de medische keuring bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. “Het is te gek dat mensen worden uitgesloten omdat ze bijvoorbeeld rugpijn hebben”, zegt Jansen.

 

Het nieuwe bestuur wil bovendien dat mensen met reuma onbeperkt bij de fysiotherapeut terecht kunnen. Nu zijn er nauwelijks aanvullende zorgpakketten op de markt die onbeperkt toegang tot fysiotherapie bieden. Fysiotherapeuten vormen een machtige groep en hebben voldoende in huis om een vuist te maken tegen de zorgverzekeraars, benadrukt Jansen.

 

“Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de aanvullende verzekeringen. De patiënttevredenheid in onze beroepsgroep is hoog. Die kracht willen we gaan inzetten. Hoe groot onze macht is blijkt wel uit het feit dat we het afgelopen jaar de FNV-polis van Menzis gepromoot hebben onder onze patiënten. Mede hierdoor nam het aantal leden van Menzis toe met 70.000. We hebben daarentegen de aanvullende polis van Achmea afgeraden. Deze zorgverzekeraar had mede hierdoor 140.000 minder leden, dat scheelt een half miljard omzet.”

 

Bron: Tubantia.nl
Beeld: Fotolia

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.