Skip to main content
main-content
Top

03-10-2013 | Nieuws

'Fysiotherapeut let op interactie tussen kwalen'

Patiënten met meerdere kwalen worden in de Nederlandse gezondheidszorg vaak 'opgeknipt'. De longarts kijkt naar de longen en de orthopeed naar de gewrichten. Niemand denkt eraan dat die verschillende klachten kunnen interacteren. De fysiotherapeut moet in dat gat springen.

Dat is de boodschap van Hans Hobbelen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper van de Hanze Hogeschool in Groningen. De patiënt met een holistische blik tegemoet treden wordt volgens hem steeds belangrijker. Door de vergrijzing en een ongezonde leefstijl zijn er steeds meer mensen zijn met twee of meer aandoeningen.

Om in het voorbeeld van de longen en de gewrichten te blijven: bij mensen die minder mobiel zijn, gaat ook de longcapaciteit achteruit. Hobbelen: “Daar zijn maar weinigen zich van bewust.” Eerder krijgt een patiënt juist tegenstrijdige adviezen.

Meer kennis

De beroepsgroep heeft daarom meer kennis nodig van veroudering en hoe aandoeningen kunnen interacteren. Ook moeten fysiotherapeuten beter weten welke andere professionals bij de behandeling nog meer van belang zijn. Hobbelen: “Als je bijvoorbeeld de kracht van een oudere wilt trainen, dan is eiwitinname van belang. Dan is het dus handig om ook een diëtist in te schakelen.”

Hobbelen noemt het de T-shaped professional. Waarbij het balkje op de T aangeeft hoe breed een fysiotherapeut moet kunnen denken. Tijdens het congres Multimorbiditeit is Hobbelen één van de sprekers. Klik hier voor meer informatie over dat congres.

Auteur(s): Daan Marselis

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.