Skip to main content
Top

04-06-2014 | Nieuws

Fysiotherapeut Ellen Toet wil mensen aanzetten tot nadenken

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In het kader van beweegprogramma’s bij mensen met een chronische aandoening organiseert BSL op 29 augustus de Summerschool Sport en beweegprogramma’s – Effectiviteit van de fysiotherapeutische behandeling. Een van de sprekers is Ellen Toet, eigenaar van een fysiotherapiepraktijk in Ede en oprichter van het netwerk COPD Gelderse Vallei.

Toet: “Ik merk in de praktijk hoe moeilijk het is om mensen actief te krijgen en te houden. Je bent bezig met een groep mensen die daar niet automatisch voor zou kiezen, maar die beseft nu eenmaal hulp nodig te hebben. Zij hebben – bewust of onbewust – gekozen voor een minder gezonde leefstijl. De aandoening die zij als gevolg hiervan kunnen krijgen, zoals obesitas of diabetes, overkomt hen, maar ze kunnen wel kiezen hoe ze ermee omgaan.”

 

 

 

Open houding
Wat niet helpt om deze mensen weer gezonder te krijgen, is hen vertellen hoe het moet, zegt Toet. “Het opgeheven vingertje dus. Het is soms heel moeilijk om dit niet te doen, want je kijkt vanuit je eigen achtergrond naar jouw wereld en dus ook naar die van hen. Het is belangrijk een open houding te hebben naar de mensen die je wilt helpen en te aanvaarden dat iemand is zoals hij is. Maar dat is iets anders dan je erbij neerleggen. Je hoort wel eens verzuchten: ‘Deze mensen zijn toch niet in beweging te krijgen’, maar met die houding weet je inderdaad alleen maar zeker dat het niet gaat lukken. Je moet iemand dus als persoon accepteren, maar je moet niet accepteren iemand in de steek te laten.”

‘Fysiotherapie voor deze mensen is maatwerk, en dat is lastig als je vastzit aan standaarden en modellen’

Maatwerk
De rol van de fysiotherapeut voor mensen die door ongezond leefgedrag een gezondheidsprobleem hebben ontwikkeld, is dus puur coachend. “We weten nog niet zo goed wat wel en niet helpt om deze mensen in beweging te krijgen”, zegt Toet. “Een interventie kan op het ene moment niet werken en een jaar later ineens wel. Dit kan te maken hebben met de ontwikkeling van zelfinzicht, maar ook met de fase waarin iemand verkeert. Net een nieuwe partner hebben bijvoorbeeld kan een goede stimulans zijn. We moeten dus beseffen dat onze rol als fysiotherapeut bescheiden is. Daarmee creëer je de ruimte om te onderzoeken wat voor de ander belangrijk is en dan krijgt die ander ook meer ruimte.”
Fysiotherapie voor deze mensen is dus maatwerk, benadrukt Toet. “En dat is lastig als je vastzit aan standaarden en modellen. Je moet zo iemand echt leren kennen, het gesprek aangaan. En het is belangrijk om mensen in een groep bij elkaar te zetten. Is een groep goed, dan gaan mensen elkaar ook coachen.”

 

Toet zegt te hopen dat bezoekers die op 29 augustus naar haar verhaal komen luisteren met meer vragen weggaan dan waarmee ze binnenkwamen. Ze legt uit: “Als je ervan uitgaat dat je zelf gelijk hebt en alles het beste weet, moet de cliënt zich aan jou aanpassen. Je moet jezelf juist altijd vragen blijven stellen.”

 

Bron: FysioActueel.nl

 

Tip

Kom naar de Summerschool Sport en beweegprogramma’s – Effectiviteit van de fysiotherapeutische behandeling op 29 augustus. Ellen Toet is een van de sprekers. Zij zal het hebben over: Motiveren: Hoe kunt u het zorgprogramma overbrengen?

 

Ga voor meer informatie en het programma naar Summerschool Sport en bewegingsprogramma’s.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Geriatriefysiotherapie of Sportfysiotherapie.

Auteur(s): Frank van Wijck Beeld: Getty Images

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail