Skip to main content
main-content
Top

15-01-2014 | Nieuws

11 procent fysiotherapeuten werkt te veel

Fysiotherapeuten zijn harde werkers. Toch maakt een deel van de fysiotherapeuten in loondienst het wel heel bont. 11,4 procent van de werknemers zegt meer dan 40 uur te werken.

Dat blijkt uit het Salarisonderzoek Fysiotherapiebranche 2013 van DAJC FysioHR. Het bureau voerde het onderzoek uit omdat er al geruime tijd geen cao meer bestaat voor fysiotherapie. Aleerderschreven we over de eerste bevindingen van het onderzoek naar loonontwikkeling.

Dat een deel van de fysiotherapeuten meer dan 40 uur per week werkt, baart de onderzoekers zorgen. Werkgevers moeten zich aan de Arbeidstijdenwet (Atw) houden. De onderzoekers adviseren werkgevers om de hoeveelheid gewerkte uren van medewerkers goed in de gaten te houden. Overtreding van de wet kan namelijk beboet worden. Bij ernstige overtredingen kan zelfs strafrechtelijke vervolging plaatsvinden.

Voor het onderzoek deed FysioHR een vragenlijst de deur uit die door 363 fysiotherapeuten werd ingevuld. 54 procent was vrouw. Iets minder dan de helft van de respondenten had een specialisatie.

Uit een eerste inventarisatie van de resultaten blijkt dat mannen meer uren werken dan vrouwen: respectievelijk 34 en 28 uur per week. Mannen werken ook vaker fulltime dan hun vrouwelijke collega's. Het maakt daarbij niet uit wat voor soort salaris de fysiotherapeut verdient: vast, variabel of gecombineerd. De meeste fysiotherapeuten in dienstverband verdienen een variabel salaris (66 procent).

Het gemiddelde inkomen van de respondenten met een vast salaris lag op 2924 euro per maand. Mannen verdienen daarbij meer dan vrouwen (respectievelijk 3119 euro en 2805 euro). Respondenten met een gecombineerd salaris (deels variabel), bedroeg gemiddeld 3781 euro. FysioHR heeft respondenten met een geheel variabel inkomen niet naar hun inkomen gevraagd.

Auteur(s): Daan Marselis

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.