23-05-2018 | Artikelen
Functionele uitkomsten van psychische stoornissen bij kinderen en adolescenten
Gepubliceerd in: Kind en adolescent | Uitgave 3/2018
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Inleiding
Psychische stoornissen beginnen vaak in de kindertijd of de adolescentie. Dit kan leiden tot een slechte start van het volwassen leven. Deze studie onderzocht de voorspellende waarde van de huidige en vroegere geestelijke gezondheid voor het functioneren van jongvolwassenen op economisch, sociaal en psychologisch gebied en voor het gezondheidsgedrag, verder aangegeven als functionele uitkomsten.
Methoden
Bij 1.584 jongeren die vanaf de preadolescentie (11 jaar) tot in de volwassenheid worden gevolgd (deelnemers aan het TRAILS-onderzoek), werd op 19-jarige leeftijd de Composite International Diagnostic Interview (CIDI) afgenomen om de aanwezigheid van huidige en vroegere psychische stoornissen volgens CIDI-DSM-IV te meten. Tevens werden 19 functionele uitkomsten in vier domeinen (economisch, sociaal, psychologisch en gezondheidsgedrag) gemeten.
Resultaten
Veertien uitkomsten werden voorspeld door zowel huidige als vroegere stoornissen, drie alleen door vroegere stoornissen en twee alleen door huidige stoornissen. Welk type stoornis de belangrijkste voorspeller was, hing af van de uitkomst; vroegere internaliserende stoornissen voorspelden vooral psychologische uitkomsten, maar vroegere externaliserende stoornissen vooral gezondheidsgedrag. Een geschiedenis van comorbiditeit voorspelde economische en sociale uitkomsten.
Conclusie
Om het functioneren van 19-jarigen te begrijpen, is het nodig om zowel de huidige als vroegere geestelijke gezondheid te onderzoeken.