Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

23-05-2018 | Artikelen | Uitgave 3/2018

Kind en adolescent 3/2018

Functionele uitkomsten van psychische stoornissen bij kinderen en adolescenten

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 3/2018
Auteurs:
Prof. dr. Johan Ormel, Dr. Anoek M. Oerlemans, Drs. Dennis Raven, Dr. Catharina M. Hartman, Prof. dr. Albertine J. Oldehinkel

Samenvatting

Inleiding

Psychische stoornissen beginnen vaak in de kindertijd of de adolescentie. Dit kan leiden tot een slechte start van het volwassen leven. Deze studie onderzocht de voorspellende waarde van de huidige en vroegere geestelijke gezondheid voor het functioneren van jongvolwassenen op economisch, sociaal en psychologisch gebied en voor het gezondheidsgedrag, verder aangegeven als functionele uitkomsten.

Methoden

Bij 1.584 jongeren die vanaf de preadolescentie (11 jaar) tot in de volwassenheid worden gevolgd (deelnemers aan het TRAILS-onderzoek), werd op 19-jarige leeftijd de Composite International Diagnostic Interview (CIDI) afgenomen om de aanwezigheid van huidige en vroegere psychische stoornissen volgens CIDI-DSM-IV te meten. Tevens werden 19 functionele uitkomsten in vier domeinen (economisch, sociaal, psychologisch en gezondheidsgedrag) gemeten.

Resultaten

Veertien uitkomsten werden voorspeld door zowel huidige als vroegere stoornissen, drie alleen door vroegere stoornissen en twee alleen door huidige stoornissen. Welk type stoornis de belangrijkste voorspeller was, hing af van de uitkomst; vroegere internaliserende stoornissen voorspelden vooral psychologische uitkomsten, maar vroegere externaliserende stoornissen vooral gezondheidsgedrag. Een geschiedenis van comorbiditeit voorspelde economische en sociale uitkomsten.

Conclusie

Om het functioneren van 19-jarigen te begrijpen, is het nodig om zowel de huidige als vroegere geestelijke gezondheid te onderzoeken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Kind en adolescent 3/2018 Naar de uitgave