Skip to main content
main-content
Top

18-11-2015 | Nieuws

Froukje Boukes wint Casuïstiekprijs 2015

Huisarts Froukje Boukes heeft vrijdag de Casuïstiekprijs gekregen voor de beste klinische les in H&W uit het afgelopen jaar. De Heert Dokterprijs voor het beste onderzoeksartikel in H&W ging naar Geert Jan Geersing. De twee prijzen werden vrijdag 13 november uitgereikt op het NHG–congres in Den Haag.


Boukes ging in haar klinische les in op de verhoogde kans op hypothyreoïdie na stoppen met roken. ‘Wat zij zelf heeft geleerd, heeft ze omgezet in een mooie klinische les zodat ook andere huisartsen hiervan kunnen leren’, aldus de jury.
Geersing schreef een artikel over het uitsluiten van diepveneuze trombose met behulp van een klinische beslisregel. De jury: ‘Direct toepasbaar in de praktijk!’

Seks kent geen pensioen

Huisartsen moeten zich meer realiseren dat oudere patiënten vragen en problemen hebben ten aanzien van seksualiteit. Het is de taak van de huisarts door het geven van informatie en eenvoudige adviezen de patiënten en diens partner weer meer plezier aan seks en intimiteit te laten beleven. Dit gegeven stond centraal tijdens een van de sessies op het congres. Het congres had als thema ‘Urogynaecologie en seksuele gezondheid in de spotlights’. In de sessie, getiteld Seks kent geen pensioen’ werd uitgebreid advies gegeven over seksualiteit bij oudere patiënten. Aan de hand van een aantal casussen kregen de deelnemers een beeld van hoe zij kunnen omgaan met problemen en vragen over seks. Meer ouderen zijn nog seksueel actief of zouden dat graag willen zijn, dan algemeen wordt aangenomen.

Informeren

De sessie werd gegeven door de huisartsen Angelique Heemskerk en Corrie Vliet Vlieland. Zij attendeerden de toehoorders erop dat het in de eerste plaats belangrijk is om regelmatig te informeren naar de mate van seksualiteit of intimiteit van oudere patiënten. De praktijk wijst uit dat veel patiënten er niet zelf mee komen. Door er duidelijk bij te vermelden dat de patiënt er niet over hoeft te praten als hij dat niet wil, wordt het makkelijker hem of haar over de streep te trekken.

Meer over het NHG-congres

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten