Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Wetenschap | Uitgave 6/2015

GZ - Psychologie 6/2015

FreqMech: de frequentie en werkingsmechanismen van psychotherapie voor depressie

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 6/2015
Auteurs:
PhD S.J.E. Bruijniks, Prof. M.J.H. Huibers
Belangrijke opmerkingen
Deelnemende instellingen
Altrecht GGZ, Utrecht
GGZ inGeest, Amsterdam
PsyQ, Parnassia Groep, Den Haag, Leiden en Haarlem
Riagg Maastricht, Maastricht
Meedoen?
Om de instroom in ons onderzoek te vergroten zijn wij nog op zoek naar GGZ instellingen/locaties die geïnteresseerd zijn om mee te doen aan het onderzoek. Mocht u meer willen weten of interesse hebben om met uw afdeling deel te nemen aan dit onderzoek, neemt u dan contact op met de hoofdonderzoeker via s.j.e.bruijniks@vu.nl.
Hoofdonderzoekers
Sanne J.E. Bruijniks, PhD student, Vrije Universiteit Amsterdam.
Contact: s.j.e.bruijniks@vu.nl
Prof. Marcus J.H. Huibers, hoogleraar Klinische Psychologie en Experimentele Psychotherapie, Vrije Universiteit Amsterdam.
Contact: m.j.h.huibers@vu.nl
Medeonderzoekers
Dr. Judith Bosmans
Prof. Frenk P.M. L. Peeters
Prof. Steven D. Hollon
Prof. Patricia van Oppen
Dr. Michael van den Boogaard
Dr. Pieter Dingemanse
Prof. Pim Cuijpers
Prof. Arnoud Arntz
Dr. Gerdien Franx
Subsidie
Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door ZonMw (Onderdeel Doelmatigheidsonderzoek, Projectnummer: 837002401) en de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU)

Samenvatting

Hoewel psychotherapie een effectieve behandeling voor depressie is, blijven er tot op het heden een aantal belangrijke vragen onbeantwoord. Allereerst is niet bekend wat de optimale sessiefrequentie van psychotherapie is. Ten tweede is onduidelijk hoe psychotherapie precies werkt. In het huidige onderzoek wordt onderzocht in welke frequentie psychotherapie het meest (kosten) effectief is, door depressieve patiënten één of twee keer per week cognitieve gedragstherapie (CGT) of interpersoonlijke psychotherapie (IPT) aan te bieden. Daarnaast worden er voor, tijdens en na de behandeling zogenaamde werkingsmechanismen gemeten om te kunnen onderzoeken welke factoren een rol spelen in het verminderen van depressieve klachten. De studie is begonnen in november 2014 en zal doorlopen tot in het najaar van 2016. Het laatste nieuws over het onderzoek is te vinden op www.freqmech.nl.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

GZ - Psychologie 6/2015 Naar de uitgave