Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Artikel | Uitgave 2/2014

Neuropraxis 2/2014

Foutloos leren bij dementie in de praktijk

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Maartje M. E. de Werd, Daniëlle Boelen, Marcel G. M. Olde Rikkert, Roy P. C. Kessels

Samenvatting

Foutloos leren (FL) is een leerprincipe dat wordt toegepast om mensen met dementie alledaagse taken (op)nieuw aan te leren. In deze literatuurstudie werd de effectiviteit van FL onderzocht, waarbij ook de rol van de soort en de ernst van de dementie, de soort taak, de trainingsintensiteit, toegepaste foutreducerende technieken, en follow-up effecten werden besproken. Resultaten laten zien dat FL in vergelijking met trial and error-leren (TEL), of geen training, effectiever is in het aanleren van verschillende soorten alledaagse taken. Bovendien bleken de geleerde taken en vaardigheden ook na langere tijd te beklijven. De FL-effecten werden met name gevonden bij het aanleren van gezicht-naamassociaties, namen van alledaagse voorwerpen en het gebruik van apparaten aan mensen met een minimale tot matige ernst van dementie. Uit dit literatuuroverzicht komt een aantal aanbevelingen over de toepassing van FL in de zorgpraktijk naar voren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Neuropraxis 2/2014 Naar de uitgave

signalement

Signalement