Skip to main content
main-content
Top

21-03-2012 | Nieuws

‘Forse stijging van patiënten met hartfalen’

De komende jaren zal het aantal mensen met hartfalen fors toenemen, voorspelt het RIVM. Daarom pleit het RIVM onder andere voor betere en gerichtere begeleiding van risicopatiënten, waaronder mensen met diabetes.

Momenteel hebben ongeveer 130.000 mensen last van hartfalen, aldus het RIVM. In 2025 loopt dit aantal op tot  195.000, zo blijkt uit het rapportHartfalen: epidemiologie, risicofactoren en toekomst. In datzelfde rapport pleit het onderzoeksinstituut voor meer voorlichting over preventieve maatregelen om hartfalen te voorkomen, zoals stoppen met roken en dieetadvies.

Volgens het RIVM is de meeste gezondheidswinst te behalen door de bloeddruk van mensen met een hoge bloeddruk levenslang onder controle te houden en het intensiever begeleiden van patiënten met een verhoogd risico op hartfalen, zoals diabetespatiënten.

De meeste patiënten met hartfalen krijgen pas klachten als zij ouder zijn dan zeventig jaar. De meest genoemde klachten zijn: kortademigheid en oedeem in de longen en in de benen. Dit kan ertoe leiden dat mensen eerder moe zijn, minder fysieke inspanningen aankunnen, slecht slapen door benauwdheid en soms ook geestelijke problemen krijgen. De ziekenhuisopnamen en behandeling van mensen met ernstige klachten brengen ook hoge kosten met zich mee, stelt het RIVM. Al eerder werd berekend dat de kosten van hartfalen in 2007 455 miljoen euro bedroegen. Zestig procent daarvan betrof ziekenhuiskosten.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.