Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Uit de praktijk | Uitgave 5/2010

Neuropraxis 5/2010

Foreign Accent Syndrome

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2010
Auteurs:
Hylco Bouwstra, Fennetta van der Scheer, Emile Keuter
Belangrijke opmerkingen
Dr. H. Bouwstra, specialist ouderengeneeskunde i.o., Diaconessenhuis Meppel, Afdeling Neurologie, Postbus 502, 7940 AM Meppel; F.A. van der Scheer Ma, logopediste en klinisch linguïste, Diaconessenhuis Meppel, Afdeling Neurologie, Postbus 502, 7940 AM Meppel en Advies- en behandelcentrum van Zorggroep Noordwest Veluwe; E.J.W. Keuter, neuroloog Diaconessenhuis Meppel, Afdeling Neurologie, Postbus 502, 7940 AM Meppel.

Samenvatting

Sommige neurologische aandoeningen spreken zozeer tot de verbeelding dat ze in de krant een eigen leven gaan leiden. Begin 2010 verschenen in onder andere de Daily Mail en De Telegraaf (27 april 2010) artikelen over een 35-jarige vrouw die na een langdurige migraine-aura een tijdje niet kon spreken en uiteindelijk Engels sprak met een accent dat leek op Chinees. De kop luidde ‘Britse spreekt na migraine Chinees’, maar niets blijkt minder waar. Ze spreekt geen woord Chinees, merkt zelf wel dat zij anders spreekt dan voorheen en blijkt ten einde raad. Zij lijdt aan het Foreign Accent Syndrome (FAS, buitenlandse-accentsyndroom). Een patiënt met het FAS wekt de indruk met een buitenlands accent te praten en merkt dat zelf ook. In dit artikel beschrijven wij de neurologische achtergronden van het FAS aan de hand van een patiënt die wij onlangs in ons ziekenhuis zagen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Neuropraxis 5/2010 Naar de uitgave

Signalement

Signalement