Skip to main content
main-content
Top

12-08-2013 | Nieuws

Richtlijn over bewust afzien van eten en drinken in de maak

Er is een richtlijn in de maak over de zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Deze richtlijn zal naar verwachting eind 2013 verschijnen.

Het is belangrijk dat de richtlijn er komt omdat de ethische juridische en fysiologische aspecten complex zijn, vertelt Sandra van Dalen. Zij is wijkverpleegkundige en vanuit V&VN Eerstelijnsverpleegkundigen een van de leden van de KNMG-commissie die de richtlijn ontwikkelt. Ze is blij dat bij het ontwikkelen van de richtlijn niet alleen artsen maar verpleegkundigen zijn betrokken.

Lichamelijke zorg

“De taken en verantwoordelijkheden van de arts spelen zich vooral af in het voortraject, terwijl de verpleegkundige een grote rol speelt op het gebied van lichamelijke zorg, comfort en de ondersteuning van de patiënt en diens naasten”, aldus Van Dalen.

Meer hierover is te vinden in de nieuwe uitgave van Bijzijn-XL. Daarin onder meer ook aandacht voor obesitas en zwangerschap en aandacht voor de oudere patiënt.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.