Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2008 | Original Paper | Uitgave 9/2008

Journal of Autism and Developmental Disorders 9/2008

Food-related Neural Circuitry in Prader-Willi Syndrome: Response to High- Versus Low-calorie Foods

Tijdschrift:
Journal of Autism and Developmental Disorders > Uitgave 9/2008
Auteurs:
Anastasia Dimitropoulos, Robert T. Schultz

Abstract

Prader-Willi syndrome (PWS) is a neurodevelopmental disorder characterized by hyperphagia and food preoccupations. Although dysfunction of the hypothalamus likely has a critical role in hyperphagia, it is only one of several regions involved in the regulation of eating. The purpose of this research was to examine food-related neural circuitry using functional magnetic resonance imaging in individuals with PWS and matched controls. Individuals with PWS showed increased activation in neural circuitry known to mediate hunger and motivation (hypothalamus, OFC) in response to high- versus low-calorie foods and in comparison to controls. This suggests neural circuitry for PWS is abnormally activated during hunger, particularly for high-calorie foods, and may mediate abnormally strong hunger states, therefore playing a significant role in PWS-induced hyperphagia.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2008

Journal of Autism and Developmental Disorders 9/2008 Naar de uitgave