Skip to main content
main-content
Top

02-03-2016 | Nieuws

Fittere IC-verpleegkundigen dankzij dynamisch licht

Dynamisch licht blijkt geen invloed te hebben op het voorkomen of verkorten van een delier bij patiënten op de Intensive Care. Maar als onbedoeld neveneffect van het onderzoek hiernaar blijkt dat verpleegkundigen aangeven zich fitter en beter te voelen sinds de installatie van dynamisch licht.

Het onderzoek werd bij ruim 700 patiënten gedaan op de Intensive Care van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch. Intensivist Koen Simons doet promotieonderzoek aan de Radboudumc naar de invloed van omgevingsfactoren op het welbevinden van IC-patiënten. Het onderzoek naar het effect van dynamisch licht maakt hiervan onderdeel uit.

Meer factoren beïnvloeden

De positieve invloed van dynamisch licht op het welzijn van ouderen in verpleeghuizen werd een aantal jaar geleden met onderzoek aangetoond. De verwachting was dat het gebruik van dit licht ook enig effect zou hebben op het voorkomen of verkorten van een delier bij IC-patiënten. Het onderzoek op de Intensive Care toont echter aan dat dit niet het geval is.

Dagnachtritme

Koen Simons: “Bij IC-patiënten is het dagnachtritme kennelijk zo ernstig verstoord -door bijvoorbeeld het gebruik van slaapmedicatie- dat externe therapieën om het ritme weer te beïnvloeden niet effectief zijn. Daarnaast zijn er veel factoren die een delier bij IC-patienten kan veroorzaken. Het verstoorde dag-nachtritme is maar één van die factoren en kennelijk van zo’n beperkte invloed dat we daar geen effecten op zien. Het lijkt er op dat bij het voorkomen of verkorten van een delier bij IC-patiënten een strategie nodig is waarbij meer factoren tegelijk worden beïnvloed.”

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine, een vooraanstaand medisch wetenschappelijk tijdschrift.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten