Skip to main content
main-content
Top

12-05-2015 | Nieuws

Fitness helpt tegen bijwerkingen chemo bij borstkanker

Vrouwen met borstkanker die een fitnessprogramma volgen tijdens chemotherapie hebben minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn. Dat concludeert Neil Aaronson, hoogleraar epidemiologie bij het Antoni van Leeuwenhoek, in een dinsdag verschenen onderzoek.

Ook hoeft de dosering van de chemotherapie bij deze groep minder vaak aangepast te worden. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 230 borstkankerpatiënten, verdeeld over drie groepen. De groep vrouwen die het meest intensieve fitnessprogramma volgden hadden het minst last van bijwerkingen. Ook hielden ze de chemotherapie het beste vol: in slechts 12 procent van de gevallen hoefde de dosering van de chemotherapie aangepast te worden.

 

“Vroeger werd patiënten die chemotherapie krijgen geadviseerd om het rustig aan te doen. Maar het is dus beter om juist actief te worden”, stelt Aaronson. Hij benadrukt dat er aan de studie geen conclusies verbonden kunnen worden voor wat betreft de invloed van beweging op de effectiviteit van de chemotherapie. “Vrouwen die een intensief bewegingsprogramma volgen houden de chemotherapie beter vol. Maar dit betekent niet automatisch dat de uitkomsten van de behandeling voor hen gunstiger zullen zijn.”

 

De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week (week 18) in het vakblad Journal of Clinical Oncology.

 

Bron: ANP
Beeld: Image Source

Tip

E-learning Lymfoedeem | On-demand

Accreditatie | 2 punten voor het register Algemeen Fysiotherapeut
Binnenkort volgt een meer gespecialiseerde versie voor de registers Lymfologie en Oncologie.

 

Ga voor meer informatie en/of om de module te volgen naar E-learning lymfoedeem.

 

Deze module maakt onderdeel uit van BSL Fysiotherapeut Totaal. Fysiotherapeuten met een abonnement kunnen deze module gratis volgen. Wilt u ook een abonnement? Ga naar BSL Fysiotherapeut Totaal.

 

Meer artikelen over Algemeen, Fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologie, Revalidatiefysiotherapie of Sportfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.