Skip to main content
main-content
Top

19-01-2011 | Nieuws

Finse apothekers kunnen verpleegkundigen niet controleren

Volgens de provinciale krant Ilkka beschikken apothekers in Finland niet over de mogelijkheid om online na te gaan of een verpleegkundige wel het recht heeft om geneesmiddelen voor te schrijven. Dat meldt Finlandsite.

Ilkka meldt dat het probleem wordt veroorzaakt door een tekortkoming in het register dat wordt onderhouden door Valvira, de toezichthoudende instantie in Finland voor de gezondheidszorg.

Volgens de krant is de enige manier om na te gaan of een verpleegkundige het recht heeft, door zelf te bellen met de hoofdartsen.

Sirpa Peura, hoofd van de Finse vereniging voor apotheken, zei in de krant dat de situatie bijzonder is, omdat apothekers in hetzelfde register wel kunnen controleren of een dokter het recht heeft om medicijnen voor te schrijven.

Vanaf begin dit jaar is het mogelijk voor verpleegkundigen een speciale opleiding te volgen, waardoor zij beperkte rechten krijgen om recepten uit te schrijven. 60 verpleegkundigen zijn aan de opleiding begonnen, naar verwachting zullen zij komend jaar de opleiding afronden.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.