Skip to main content
main-content
Top

03-09-2015 | Nieuws

Film Strohalm wil taboe praten over suïcide doorbreken

"We hebben nooit iets aan hem gemerkt.'' Als iemand zelfmoord pleegt, komt dat voor de omgeving vaak als een grote schok. Over het onderwerp praten, is en blijft een taboe. De Nederlandse film Strohalm volgt vier mensen - die ogenschijnlijk normaal functioneren - over hun worsteling met zelfmoordgedachten. De film gaat 10 september in Amsterdam in première, op Wereld Suïcide Preventie Dag. Later dit jaar komt de film op tv.

In de film worden vrijwilligers van 113Online voorbereid op het werk bij de hulplijn. "Het onderwerp zelfmoord moet bespreekbaar zijn'', zegt directeur Jan Mokkenstorm. "En het moet zeker niet geromantiseerd worden.'' Praten kan levensreddend zijn, maakt de film duidelijk.

Positieve ervaringen van mensen die geholpen worden bij hun worsteling, zorgen voor een preventief effect. Dat wordt het zogenoemde ‘Papageno-effect' genoemd, naar de vogelvanger uit de opera Die Zauberflöte van Mozart die zijn problemen overwint en gelukkig wordt.

Het aantal zelfmoorden is de afgelopen jaren ieder jaar gestegen in Nederland. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakten in 2013 1854 mensen een einde aan hun leven. Het aantal hulpvragen bij 113Online stijgt ook ieder jaar, in 2014 waren er ruim 40.000 contactmomenten.

Een oorzaak van de toename is niet bekend. Dat zou de crisis kunnen zijn, of bezuinigingen in de zorg, maar direct bewijs daarvoor is er niet.

Bron: ANP, Skipr.nl

Gerelateerd

 

Aanbevolen

2016 | Boek

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk richt zich primair op wat je als hulpverlener moet doen: welke vragen stel je, hoe stel je ze, wanneer en aan wie, hoe zorg je voor continuïteit, waar moet je op letten enzovoort.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.