Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Klinische arbeidsgeneeskunde | Uitgave 10/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2014

Fiddler’s neck

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2014
Auteurs:
Jan Bakker, Thomas Rustemeyer
Belangrijke opmerkingen
J. G. Bakker is klinisch arbeidsgeneeskundige, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam.
T. Rustemeyer is Hoogleraar Dermatoallergologie en ArbeidsDermatologie, VUmc, Amsterdam.

Samenvatting

Arbeidsdermatosen zijn beroepsziekten die bij musici wellicht niet zo ernstig lijken, maar zonder adequate diagnostiek en interventie kunnen ze de muziekcarrière in gevaar brengen. Als voorbeeld presenteren we huidproblemen bij de violist, de ‘Fiddler’s neck’. Oorzaak van de aandoening is waarschijnlijk de combinatie van wrijving, druk, transpiratie en occlusie. Instrumenten als de cello of de gitaar kunnen min of meer vergelijkbare afwijkingen veroorzaken, bekend onder namen als de cellistenborst en -knie, het celloscrotum en de gitaartepel en -kruis. Cheilitis, irritatief of allergisch, wordt gezien bij blaasinstrumenten, waarbij ook een geringe fissuur van de lippen of de vingers het onmogelijk maakt om te spelen. In Amsterdam is een mooie traditie in het signaleren en behandelen van huidproblemen bij musici. Huisarts-musicus Delprat werkte eind vorige eeuw al intensief samen met de afdeling arbeidsdermatologie van VUmc.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2014 Naar de uitgave

Hoofdredactioneel

Allegro ma non troppo