Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Gewone- en ongewone patiënten | Uitgave 12/2013

Tandartspraktijk 12/2013

Fibromen en fibroomachtige zwellingen

Verwijzing naar de kaakchirurg is bij twijfel geïndiceerd

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 12/2013
Auteur:
Prof. dr. Isaäc van der Waal
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. I. van der Waal is als hoogleraar Orale Pathologie verbonden aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van monden kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch. In deze rubriek bespreekt Van der Waal één of meer patiënten met een soms gangbare en soms ook meer zeldzame aandoening van mond of kaak. Eventuele reacties of vragen zijn welkom (i.vanderwaal@vumc.nl).
Bij het fibroom van het mondslijmvlies gaat het vrijwel zonder uitzondering om een door irritatie ontstane, meestal iets gesteelde en week aanvoelende nietverkleurde, solitaire zwelling van het slijmvlies. Een fibroom kan enkele millimeters maar ook enkele centimeters groot worden. Voorkeursplaatsen zijn plaatsen waar mechanische irritatie kan optreden, te weten het wangslijmvlies en de tongpunt (afbeelding 1); ook kunnen fibromen langs de rand van een niet goed passende prothese ontstaan (‘prothesefibroom’) (afbeelding 2). Merkwaardig genoeg komen fibromen betrekkelijk zelden op de onderlip voor, terwijl dat toch een plaats is waarop gemakkelijk met enige regelmaat kan worden gebeten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2013

Tandartspraktijk 12/2013 Naar de uitgave

Reacties van lezers

Reacties van lezers

OriginalPaper

Slijtage. En nu?

Verzekeraars zouden het gebruik moeten stimuleren

Mondbeschermers: een must bij sport?

OriginalPaper

Het torquegevaar