2021 | Boek
Over dit boek
In dit boek wordt de wijze waarop geneesmiddelen werken, hun bijwerkingen en hun wisselwerkingen met de patiënt en met andere geneesmiddelen beschreven. Er wordt uitgebreid ingegaan op de plaats die de geneesmiddelen innemen in de behandeling van uiteenlopende ziekten, van reuma tot slaapproblemen, van infectieziekten tot depressies. Daarnaast wordt in het boek veel aandacht besteed aan de noodzakelijke informatie die apothekersassistenten aan de balie moeten verstrekken. Er wordt antwoord gegeven op de volgende vragen: Wat zijn de klachten? Om welke aandoeningen gaat het? Welke medicijnen worden hiervoor het meest gebruikt? Welke bijwerkingen hebben de verschillende geneesmiddelen? Wat zijn de belangrijkste contra-indicaties en interacties?
Farmacotherapie voor apothekersassistenten bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de farmaceutische basisbegrippen in de apotheek behandeld. In het tweede deel komt de farmacotherapie in de apotheek uitgebreid aan bod. In deze uitgave zijn alle hoofdstukken aangepast aan de nieuwe standaarden en richtlijnen. Verder worden de nieuwste geneesmiddelgroepen beschreven.
De inhoud sluit met name aan bij de beroepsspecifieke onderdelen ‘Voert geïndividualiseerde farmaceutische patiëntenzorg uit’ en ‘verleent niet-receptgestuurde zorg aan de patiënt’ uit het basisdeel van het kwalificatiedossier en reikt de hiervoor benodigde kennis en vaardigheden aan.
Farmacotherapie voor apothekersassistenten is als basisboek bij uitstek geschikt voor iedereen die de opleiding tot apothekersassistent volgt. Daarnaast heeft het veel toegevoegde waarde als naslagwerk in de apotheek.
François van Opdorp is openbaar apotheker in Breda. Hiernaast doceert hij onder meer aan apothekersassistenten en verpleegkundigen in de huisartsenpraktijk. Hij is nauw betrokken bij de ontwikkeling van diverse farmaceutisch inhoudelijke nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten.