Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2016 | Uitgave 2/2016

Geron 2/2016

Familieleven na je vijftigste

Tijdschrift:
Geron > Uitgave 2/2016
Auteurs:
Dimitri Mortelmans, Inge Pasteels
Belangrijke opmerkingen
Over de auteurs
Dimitri Mortelmans is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij is hoofd van het Centrum voor Longitudinaal en Levensloop Onderzoek (CELLO). Zijn onderzoek situeert zich in de arbeids- en familiesociologie en behandelt thema’s als echtscheiding, combinatie gezin en arbeid en intergenerationele solidariteit.
Inge Pasteels is sociologe en master in statistics. Zij is onderzoekscoördinator Social Work voor hogeschool PXL en projectcoördinator van “Families in Transitie, Transitie in Families” voor de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek situeert zich in de surveymethodologie (complexe surveydesigns en non-respons) en de familiesociologie (partnerrelaties en gezinsvormen).

Samenvatting

In de afgelopen twee decennia heeft het Centrum voor Longitudinaal en Levensloop onderzoek aan de universiteit van Antwerpen onderzoek gedaan naar families en familiedynamieken. Daarin stelden we vast dat ook in Vlaanderen het gezinsleven in snel tempo diversifieert. Met een babyboomgeneratie die de 65 passeert, treedt die diversiteit in het gezinsleven nu ook de top van de leeftijdspiramide binnen. In deze bijdrage focussen we specifiek op de 50-plussers. Hoe ziet het familieleven van de cohorten geboren voor 1960 er uit en hoe is dat in een halve eeuw geëvolueerd?

Log in om toegang te krijgen

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Geron 2/2016 Naar de uitgave