Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2017 | Uitgave 10/2017

Tandartspraktijk 10/2017

Faciale feminisatie: het belang van het aangezicht bij genderdysforie

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 10/2017
Auteur:
Wim Verhaeghe
Belangrijke opmerkingen
Dr. Wim Verhaeghe studeerde geneeskunde en tandheelkunde aan de UGent. Hij werd opgeleid in mond-, kaak- en aangezichtschirurgie aan het Ziekenhuis Oost-Limburg (Sint-Jan) in Genk, het AZ Sint-Jan in Brugge en aan het UZ Gent en specialiseerde zich in de orthognatische chirurgie en de faciale feminisatie en masculinisatie. Hij is werkzaam in het ziekenhuis AZ Zeno (campussen Knokke en Blankenberge) en is als consulent aan de dienst Hoofd-, hals- en maxillofaciale heelkunde van het UZ Gent.

Samenvatting

Transseksualiteit is het fenomeen waarbij een persoon zichzelf beschouwt als behorende tot de andere sekse, en ook de behoefte heeft dit gevoel te vertalen naar de realiteit. Transseksualiteit is de extreme vorm van geslachtsidentiteitsstoornis (genderdysforie), waarbij bij de persoon in kwestie een verschil bestaat tussen de beleefde seksuele identiteit en de biologische seksuele identiteit. Hieruit volgt de wens in transitie te gaan naar het andere geslacht. Het aangezicht communiceert belangrijke sociale informatie. Bij het eerste contact met anderen is dat het deel van het lichaam om iemand als man of als vrouw te herkennen. Voor de transseksuele patiënt is niets belangrijker dan er voor de buitenwereld uit te zien zoals men zich vanbinnen voelt. Om te voorkomen dat de patiënt op het eerste zicht onmiddellijk als transseksuele patiënt wordt herkend, is het belangrijk dat bepaalde kenmerken in het gezicht worden aangepast waardoor het gezicht wordt herkend als dat van het andere geslacht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2017

Tandartspraktijk 10/2017 Naar de uitgave

Out of the box (23)

Een brug te ver?