Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2019 | Uitgave 9/2019

EEN STOORNIS IN DE LICHAAMSBELEVING (MORFODYSFORIE)
Tandartspraktijk 9/2019

Extreme preoccupatie met de dentitie

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2019
Auteur:
Anniek de Beij
Belangrijke opmerkingen
Anniek de Beij (RUG, 2013) is tandarts angstbegeleiding (ACTA, 2019). Zij is werkzaam in het Centrum Bijzondere Tandheelkunde in het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Samenvatting

Als tandarts kan je geconfronteerd worden met patiënten met een psychiatrisch ziektebeeld. Morfodysforie is hier een voorbeeld van. Deze stoornis in de lichaamsbeleving wordt gekenmerkt door een preoccupatie met een of meer vermeende misvormingen of onvolkomenheden in het uiterlijk die door anderen niet waarneembaar zijn of als onbeduidend worden beschouwd. Aan de hand van een casus beschrijf ik de behandeling van een patiënte met symptomen passend bij morfodysforie. Deze casus is geen behandeling die u zelf zal doen, maar laat wel zien dat verwijzing naar deskundige behandelaars voor de patiënt veel kan opleveren. Tegelijkertijd kunt u zich richten op de behandelingen waarin u wel bekwaam bent – en zo bent u dus beiden beter af.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2019

Tandartspraktijk 9/2019 Naar de uitgave

Heynick’s hoek

De bouwsteen des levens

OriginalPaper

Gehecht aan goud