Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2007 | Artikel | Uitgave 1/2007

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2007

Extreem luid & ongelooflijk ver weg

Mentaliseren in psychotherapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2007
Auteur:
Myriam Van Gael
Belangrijke opmerkingen
myriam van gael is klinisch psycholoog, psychoanalytisch psychotherapeut en zorginhoudelijk coördinator van mozAïek, een zorgeenheid voor klinische psychotherapie van mensen met ernstige persoonlijkheidsproblematiek in P.C. St. Amedeus te Mortsel.
Correspondentieadres: Deurnestraat 252, 2640 Mortsel, België.
E-mail: myriam.​vangael@skynet.​be
Dit artikel is een bewerking van de lezing die ik op 22 juni 2006 in Eindhoven heb gehouden op de studiedag van De Wende over 'Het (sic) mentaliserend focus. De theorie achter en de praktijkervaringen met MBT (mentalization-based treatment) als behandelmethode voor de borderlinestoornis'.
Extremely loud & incredibly close. Mentalizing in psychotherapy
An, a young woman who is admitted in a treatment setting for patients with personality problems, seems to lose her head after a quarrel with her boyfriend. Oskar Shell, the nine year old character in J. S. Foer’s novel ‘Extremely loud & incredibly close’, is struggling to come to terms with the sudden death of his father. They both manifest problems that may be understood by focusing on mentalization. A short account of three psychotherapy sessions with An illustrates how patients may be helped to strenghten their capacity to mentalize.

Abstract

An, een jonge vrouw die is opgenomen in een behandelsetting voor patiënten met persoonlijkheidsproblemen, lijkt haar hoofd te verliezen na een ruzie met haar vriend. Oskar Shell, het negenjarige personage uit de roman ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’ van Jonathan Safran Foer, probeert de plotse dood van zijn vader te verwerken. Beiden vertonen problemen die kunnen begrepen worden vanuit een focus op mentaliseren. Een kort verslag van drie psychotherapiesessies met An illustreert hoe patiënten kunnen worden geholpen om hun vermogen om te mentaliseren te versterken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2007

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2007 Naar de uitgave

Inleiding

Inleiding