Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

55. Extreem geweld

Auteur : Arjan de Kreek

Gepubliceerd in: Leerboek ambulancezorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Extreem geweld is een thema dat de afgelopen tijd steeds meer aandacht heeft gekregen binnen de prehospitale hulpverlening. Aanslagen in de ons omringende landen gaven aanleiding om op landelijk niveau met de partners als politie en brandweer afspraken te maken over de handelswijze in gevallen van extreem geweld. Het incidentgebied wordt bij CBRNE-incidenten (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair en Explosief) opgedeeld in een hot zone, warm zone en cold zone. Het motorkapoverleg bepaalt deze zonegrenzen, de corridors en overnameplaatsen, evenals de opstelplaatsen voor ambulances, locaties voor de opvang van slachtoffers, de aan- en afvoerroutes en de beveiliging van deze locaties. Er gelden vier multidisciplinaire werkafspraken. Tactische hulpverlening vindt plaats in de warm en cold zone en is er op gericht levensreddende handelingen te verrichten en slachtoffers in veiligheid te brengen. Men onderscheidt drie typen zorg: zorg onder directe dreiging/onder vuur; zorg onder indirecte dreiging conform het MARCH-principe; zorg gegeven in de evacuatiezone/geen dreiging.
Literatuur
go back to reference AZN (2017a). Advies medische hulpmiddelen bij extreem geweld. Definitieve versie. AZN (2017a). Advies medische hulpmiddelen bij extreem geweld. Definitieve versie.
go back to reference AZN (2017b). Multidisciplinaire afspraken bij extreem geweld voor first responders. Definitieve versie. AZN (2017b). Multidisciplinaire afspraken bij extreem geweld voor first responders. Definitieve versie.
Metagegevens
Titel
Extreem geweld
Auteur
Arjan de Kreek
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2789-8_55