Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2016 | Onderzoek voeding bij ouderen | Uitgave 4/2016

TPO - De Praktijk 4/2016

Extra zuivelinname zinvol bij ouderen?

Tijdschrift:
TvPO > Uitgave 4/2016
Auteur:
Anouk Bettman
Belangrijke opmerkingen
Anouk Bettman
Huisartsenpraktijk Vermaas & Bettman, Voorthuizerstraat 31, 3881 SB Putten: Anouk Bettman, kaderhuisarts ouderengeneeskunde. Correspondentie: anoukbettman@gmail.com. Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Anouk Bettman is pas afgestudeerd kaderarts Ouderengeneeskunde. Dit artikel is gebaseerd op haar afstudeeropdracht: het presenteren van een critically appraised topic (CAT). CATS proberen door middel van literatuuronderzoek een evidence-based antwoord op een praktijkvraag te krijgen.

Samenvatting

V raagstelling Ouderen kunnen last krijgen van verlies van spiermas sa en vermindering van spierkracht (sarcopenie). Sarcopenie is de belangrijkste fysieke component van kwetsbaarheid, met functieverlies als gevolg. Voeding, zon, intoxicaties en voedingstoestand kunnen sarcopenie verergeren. Prevalentiecijfers: 7 tot 40% bij 60-plussers tot meer dan 50% bij 80-plussers. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen een eiwitrijk dieet en een hogere spiermassa. Is extra zuivelinname naast de normale voeding dan zinvol bij ouderen?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

TPO - De Praktijk 4/2016 Naar de uitgave

Reflectie nieuwe geneesmiddelen bij dm2

Nieuwe geneesmiddelen bij DM2 : onbekend maakt onbemind?

Kennis richtsnoeren

Richtsnoeren

Interview hester meindertsma

‘Never a dull moment’ in de polder