Skip to main content
main-content
Top

26-04-2011 | Nieuws

Extra aandacht voor patiëntveiligheid bij kinderen

Kinderen in het ziekenhuis vormen, net zoals de patiëntengroep ouderen, een speciale categorie zeer kwetsbare patiënten, waarbij vermijdbare schade ernstige gevolgen kunnen hebben. “Het is voor deze zeer kwetsbare groep patiënten heel belangrijk dat gekeken is naar potentiële risico’s en hoe deze met gerichte interventies voorkomen kunnen worden. Het is nu aan ziekenhuisafdelingen om deze verbeteringen door te voeren”, aldus Tibboel.

Op grond van het VMS Veiligheidsprogramma wordt er alles aan gedaan om bij kinderen medicatiefouten te voorkomen; pijn voldoende te herkennen en te behandelen; lijnsepsis te voorkomen; bedreiging van de vitale functies tijdig te herkennen en verwisselingen te voorkomen.

Tot op heden zijn er geen cijfers bekend over de vermijdbare schade bij de patiëntengroep kinderen. Uit het onderzoek van het EMGO/NIVEL dat in november 2010 uitkwam, blijkt dat er jaarlijks naar schatting 1960 patiënten ten gevolge van potentieel vermijdbare schade overlijden.

De groep kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen zijn in verhouding zo klein dat er geen specifieke cijfers aan zijn te koppelen. Wel is bekend dat er jaarlijks zo’n 10.000 kinderen op speciale intensive care units NICU en PICU terechtkomen met een aanzienlijk potentieel aan risico’s rondom de high risk medicatie en lijnsepsis (bloedvergiftiging).

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.