Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-11-2016 | Uitgave 4/2016

Kind en adolescent 4/2016

Externaliserende en internaliserende gedragsproblemen en kwaliteit van leven bij jongeren met niet-aangeboren hersenletsel

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2016
Auteurs:
MSc C. van Gilst, Prof. dr. P. Prinzie, MSc A. Vanpeteghem

Samenvatting

Inleiding

Deze studie onderzoekt of jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) verschillen van jongeren met cerebrale parese (CP) op het gebied van gedragsproblemen en kwaliteit van leven. Daarnaast wordt de relatie tussen specifieke gedragsproblemen – externaliserende en internaliserende – en specifieke domeinen van kwaliteit van leven onderzocht.

Methode

Participanten waren 22 jongeren met NAH (M lft = 16,7 jaar) en 24 jongeren met CP (M lft = 17,0 jaar). Begeleiders/leerkrachten vulden de TRF en de CP-QOL-Child in.

Resultaten

Jongeren met NAH verschilden niet van jongeren met aangeboren CP in de mate waarin ze externaliserende en internaliserende problemen hadden. Jongeren met NAH hadden wel een lager emotioneel welbevinden en een lagere eigenwaarde dan jongeren met CP. Externaliserende problemen waren vooral gerelateerd aan een lager sociaal welbevinden en een lagere acceptatie terwijl internaliserende problemen gerelateerd waren aan een hogere pijn en impact van de beperking.

Conclusie

De resultaten van deze studie zijn zowel van theoretisch als van klinisch belang. De bevinding dat er specifieke relaties bestaan tussen verschillende vormen van probleemgedrag en verschillende dimensies van kwaliteit van leven, kan bijdragen aan het gerichter inzetten van interventies voor het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Kind en adolescent 4/2016 Naar de uitgave