Skip to main content
main-content
Top

21-09-2011 | Nieuws

Experiment met minder regels

In de langdurige zorg gaat een experiment van start met regelarme instellingen. Dat maakte het kabinet vandaag bekend op Prinsjesdag.

Zorgaanbieders kunnen aangeven van welke regels zij last hebben. Als deze regels contraproductief zijn bij het kwalitatief verbeteren of doelmatiger maken van de zorg, kunnen ze mogelijk worden geschrapt.

Volgens de Troonrede staat solidariteit tussen oud en jong, tussen gezond en ziek, in de Nederlandse zorg centraal. ‘De regering wil dat dit zo blijft en geeft in deze kabinetsperiode ruim 15 miljard euro meer uit aan zorg, ondanks de enorme bezuinigingsopdracht waarvoor zij zich gesteld ziet. Een dergelijke stijging van de uitgaven is op termijn echter onhoudbaar’, aldus de Troonrede.

Verder noemde de Koningin dat op het terrein van de ouderenzorg de regering investeert in verdergaande kwaliteitsverbetering. ‘Rechten van bewoners in zorginstellingen worden vastgelegd in een nieuwe beginselenwet. Hun wensen over de manier waarop zij hun leven waardig willen inrichten, worden in deze wet centraal gesteld.’

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.