Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2011 | Wetenschap | Uitgave 2/2011

GZ - Psychologie 2/2011

Evidence-based practice bij ouderen met persoonlijkheidsstoornissen

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 2/2011
Auteur:
Dr. S.P.J. van Alphen
Belangrijke opmerkingen
Auteur
Dr. Bas van Alphen is werkzaam als gz-psycholoog en senioronderzoeker bij de Divisie Ouderen van GGZ-instelling Mondriaan te Heerlen-Maastricht.

Samenvatting

Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen vormen een nieuw aandachtsgebied binnen de ouderenpsychologie, -psychiatrie en -geneeskunde. Dit prille bestaan is opvallend gezien de hoge (comorbide) prevalentie en de invloed van persoonlijkheidspathologie op zowel de psychische als somatische zorg aan 65-plussers. Bovendien zal in absolute en relatieve zin het aantal ouderen met persoonlijkheidsstoornissen de komende decennia nog verder stijgen door het fenomeen van de dubbele vergrijzing in Nederland. Bij dubbele vergrijzing neemt het aandeel ouderen in de bevolkingsopbouw toe, terwijl deze ouderen ook een steeds hogere leeftijd bereiken. Dit artikel is een literatuuroverzicht en gaat in op een practice based-benadering van diagnostische en therapeutische interventies bij ouderen met persoonlijkheidsstoornissen, gebaseerd op het recent verschenen boek Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen: diagnostiek, behandeling en gedragsadvisering (2010) onder redactie van de auteur van dit artikel.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

GZ - Psychologie 2/2011 Naar de uitgave

Persoonlijkheidspathologie

The personality who houses the symptom

Ingezonden brieven

Aanvullende verzekeringen