Skip to main content
Top

2011 | hbo | Boek

Evidence-based logopedie

Logopedisch handelen gebaseerd op wetenschappelijke evidentie

Auteurs: Hanneke Kalf, Joost de Beer

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Het up-to-date houden van het logopedisch handelen op basis van wetenschappelijke evidentie is de afgelopen jaren min of meer gemeengoed geworden binnen het beroep. Toch blijft ondersteuning daarbij gewenst: hoe en waar vind je snel bruikbare literatuur, hoe beoordeel je die, hoe bereken en interpreteer je klinisch relevante uitkomsten, hoe gebruik je systematische reviews en richtlijnen? Evidence-based logopedie geeft antwoord op deze vragen.In deze herziene editie is een hoofdstuk toegevoegd over de essentie en beoordeling van kwalitatief onderzoek. Naast het boek is een website beschikbaar waarop rekenhulpmiddelen en ondersteunende documenten, zoals beoordelingsformulieren zijn te vinden. Verder is het boek geschikt gemaakt voor gebruik in zowel bachelor- als masteropleidingen. Ten slotte is de informatie geactualiseerd en aangepast aan recente internationale ontwikkelingen. Daarmee is Evidence-based logopedie naast een praktische wegwijzer in het vinden en gebruiken van wetenschappelijke literatuur, ook een handig naslagwerk bij het toepassen van deze vaardigheden.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Inleiding
Samenvatting
In de jaren 1980 ontstond evidence-based medicine als toepassing van een nieuwe wetenschappelijke discipline, genaamd ‘klinische epidemiologie en biostatistiek’, in een nieuwe vorm van medisch onderwijs aan de McMaster University in Toronto (Sackett e.a., 2000).
Hanneke Kalf, Joost de Beer
2 Richtlijnen en systematische reviews
Samenvatting
In hoofdstuk 1 is de evidentiepiramide gepresenteerd. Op de hoogste niveaus bevinden zich de monodisciplinaire en multidisciplinaire richtlijnen. Daarna volgen de systematische reviews. Dit hoofdstuk beschrijft (de beoordeling van) deze vormen van evidentie.
Hanneke Kalf, Joost de Beer
3 Diagnostiek: beoordeling van een valideringsonderzoek
Samenvatting
Als een behandelaar bij een patiënt wil vaststellen wat de aard en de ernst van het probleem is, gebruikt hij daarvoor bij voorkeur een gestandaardiseerd, gevalideerd en genormeerd onderzoeksinstrument, dus het beste instrument, ook wel de ‘gouden standaard’ genoemd.
Hanneke Kalf, Joost de Beer
4 Therapie: beoordeling van een interventieonderzoek
Samenvatting
Een logopedist die evidence-based wil behandelen, zal zich afvragen of er over de voorgenomen behandelwijze van zijn patiënt evidentie bestaat. Om die vraag te beantwoorden, zal hij op zoek gaan naar wetenschappelijke publicaties die een sterke evidentie hebben.
Hanneke Kalf, Joost de Beer
5 Beoordeling van kwalitatief onderzoek
Samenvatting
Wat voor impact heeft ernstig stotteren tijdens het werk op het gevoel van eigenwaarde van de betrokken werknemers? Hoe beleven CVA-patiënten met een Broca-afasie hun dagelijks functioneren?
Hanneke Kalf, Joost de Beer
6 Het vinden van geschikte artikelen
Samenvatting
In de vorige hoofdstukken is uitvoerig het kritisch beoordelen van artikelen besproken. In dit hoofdstuk laten we zien hoe je geschikte artikelen kunt vinden, dus stap 2 van de werkwijze van evidence-based practice. Eerst komen de diverse databases aan de orde, dan de zoekstrategieën en de relatie met PICO-vragen.
Hanneke Kalf, Joost de Beer
Nawerk
Meer informatie
Titel
Evidence-based logopedie
Auteurs
Hanneke Kalf
Joost de Beer
Copyright
2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7601-8
Print ISBN
978-90-313-7600-1
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7601-8