Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Evidence-based diëtetiek: Inleiding

Auteurs : Dr. ir. N. M. de Roos, Dr. ir. P. J. M. Weijs

Gepubliceerd in: Evidence-based diëtetiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De tijd dat een professional in de gezondheidszorg alleen op basis van kennis en ervaring kon werken ligt ver achter ons. In de moderne praktijk worden adviezen gebaseerd op de recente best beschikbare kennis. Dit wordt evidence-based werken genoemd. Het toepassen van evidence-based diëtetiek in de praktijk is het toepassen van een vijf-stapsmethode Evidence-based diëtetiek bestaat niet alleen uit het opzoeken en toepassen van wetenschappelijke resultaten. Evidence-based diëtetiek integreert juist kennis en ervaringen van de diëtist en de persoonlijke wensen en belangen van de cliënt met de relevante wetenschappelijke bewijzen. Door evidence-based te werken positioneert de diëtist zich als een volwaardige en gewaardeerde zorgverlener wat het imago van de beroepsgroep ten goede komt.
Literatuur
go back to reference Greenhalgh T. How to read a paper. The basics of evidence based medicine. London: BMJ Books; 2001. Greenhalgh T. How to read a paper. The basics of evidence based medicine. London: BMJ Books; 2001.
go back to reference Hinrichs RJ. Dietetic interns’ perceptions and use of evidence-based practice: an exploratory study. J Med Libr Assoc. 2018;106(1):65–73.CrossRef Hinrichs RJ. Dietetic interns’ perceptions and use of evidence-based practice: an exploratory study. J Med Libr Assoc. 2018;106(1):65–73.CrossRef
go back to reference Krijnen R, Stüssgen R. De diëtist. Utrecht: Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie; 2001. NPCF-reeks 32. Krijnen R, Stüssgen R. De diëtist. Utrecht: Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie; 2001. NPCF-reeks 32.
go back to reference Leij-Halfwerk S. Methodisch werken is een middel, geen doel. Ned Tijdschr voor Voeding Diëtetiek. 2015;10(6):30–1. Leij-Halfwerk S. Methodisch werken is een middel, geen doel. Ned Tijdschr voor Voeding Diëtetiek. 2015;10(6):30–1.
go back to reference NVD. Beroepsprofiel diëtist. Houten: Nederlandse Vereniging van Diëtisten; 2013. NVD. Beroepsprofiel diëtist. Houten: Nederlandse Vereniging van Diëtisten; 2013.
go back to reference Roos N de. De diëtist als onderzoeker. Ned Tijdschr voor Voeding Diëtetiek. 2014;69(T):14–7. Roos N de. De diëtist als onderzoeker. Ned Tijdschr voor Voeding Diëtetiek. 2014;69(T):14–7.
go back to reference Sackett DL, Rosenberg WM, Gray JA, Haynes RB, Richardson WS. Evidence based medicine: what it is and what it isn’t. BMJ. 1996;312:71–2.CrossRef Sackett DL, Rosenberg WM, Gray JA, Haynes RB, Richardson WS. Evidence based medicine: what it is and what it isn’t. BMJ. 1996;312:71–2.CrossRef
go back to reference Scholten RJPM, Offringa M, Assendelft WJJ, redactie. Inleiding in evidence-based medicine: klinisch handelen gebaseerd op bewijsmateriaal. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2018. Scholten RJPM, Offringa M, Assendelft WJJ, redactie. Inleiding in evidence-based medicine: klinisch handelen gebaseerd op bewijsmateriaal. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2018.
Metagegevens
Titel
Evidence-based diëtetiek: Inleiding
Auteurs
Dr. ir. N. M. de Roos
Dr. ir. P. J. M. Weijs
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2151-3_1