Skip to main content
Top

2018 | Boek | 2. editie

Evidence-based diagnostiek van het bewegingsapparaat

Auteurs: Dr. Arianne Verhagen, Drs. Jeroen Alessie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Valide diagnostiek vormt de grondslag van adequaat (para)medisch handelen. Dit boek geeft een overzicht van de wetenschappelijke onderbouwing van de anamnese, het lichamelijke onderzoek, specifieke testen en beeldvormend onderzoek bij patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat.

Deze 2e druk is volledig geactualiseerd. Bij het boek hoort een website met video’s van valide diagnostische handelingen met bijbehorende psychometrische gegevens. Verscheidene vormen van klinisch redeneren passeren in een korte introductie de revue, gevolgd door hoofdstukken over de begrippen ‘validiteit’ en ‘reproduceerbaarheid’ en de verschillen tussen een enkele test vergeleken met die van gecombineerde testen. Diverse hoofdstukken behandelen vervolgens de diagnostiek van patiënten met lage rugpijn, pijn aan de heup, knie, de voet, nek en schouder, elleboog en hand en pols. Elk hoofdstuk begint met een casus en sluit af met een terugblik daarop. Tevens wordt aandacht besteed aan de alarmsignalen (‘rode vlaggen’) die op ernstige pathologie kunnen wijzen.

Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat biedt een schat aan informatie voor huisartsen, fysiotherapeuten, studenten en overige professionals die belang hebben bij een actuele wetenschappelijke onderbouwing van de diagnostiek van klachten van het bewegingsapparaat.

Arianne P. Verhagen is fysiotherapeut, manueeltherapeut en klinisch epidemioloog. Zij is in 1999 gepromoveerd en vanaf juli 1999 tot januari 2018 werkzaam geweest als senior onderzoeker en projectleider bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Van 2009 - 2014 lector ‘Diagnostiek’ aan de opleiding fysiotherapie van de Avans Hogeschool in Breda en deze functie is de aanleiding geweest voor dit boek. Vanaf 1 februari is Arianne hoofd opleiding en hoogleraar onderzoek aan de opleding fysiotherapie van de UTS (University of Technology Sydney) in Australië.

Jeroen Alessie is fysiotherapeut, educational science & technologist en als hogeschooldocent verbonden aan de opleiding fysiotherapie van de Avans Hogeschool in Breda.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Validiteit
Samenvatting
Dit hoofdstuk behandelt alle facetten van validiteit van diagnostische tests waar een fysiotherapeut mee te maken kan krijgen wanneer hij/zij een wetenschappelijk artikel leest of in de literatuur op zoek gaat naar een goede test om een klinische diagnose te stellen en/of een behandelbeslissing te nemen. Verschillende vormen van validiteit worden uitgelegd en begrippen als sensitiviteit en voorspellende waarden komen aan bod. Daarnaast worden ook begrippen als de likelihood ratio, diagnostische odds ratio en ROC-curves (receiver operator curves) uitgelegd, ook al zijn die meer van toepassing in wetenschappelijk onderzoek dan in de dagelijkse klinische praktijk.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
2. Reproduceerbaarheid
Samenvatting
Dit hoofdstuk behandelt alle facetten van de reproduceerbaarheid van diagnostische tests waar een fysiotherapeut mee te maken kan krijgen. Kennis over kenmerken van de reproduceerbaarheid (betrouwbaarheid) is handig in de dagelijkse praktijk en wanneer men een wetenschappelijk artikel leest of in de literatuur op zoek gaat naar een goede diagnostische test om een klinisch probleem te benaderen. Verschillende vormen van reproduceerbaarheid worden uitgelegd en begrippen als overeenstemming, Kappa en correlatiecoëfficiënten komen aan bod. Tevens wordt er aandacht besteed aan de interpretatie van al die begrippen.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
3. Test versus model
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van een casus, het verschil uitgelegd tussen wetenschappelijk onderzoek naar individuele tests (klassiek testonderzoek) en het ontwikkelen van klinische predictiemodellen. Er zijn verschillende soorten predictiemodellen, afhankelijk van de uitkomst van zo’n model (diagnose, prognose of behandelkeuze). Tevens wordt aandacht besteed aan de interpretatie van gegevens die veelal in een wetenschappelijk onderzoek naar diagnostiek, en zeker de predictiemodellen worden gepresenteerd.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
4. Lage rug
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van een casus, het klinisch redeneerproces van de fysiotherapeut geschetst vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt en de fysiotherapeut nog niet weet wat er aan de hand is. Het hoofdstuk start met algemene informatie over de epidemiologie van lagerugpijn, de risicofactoren en de prognose. Vervolgens wordt besproken wat er wetenschappelijk bekend is over de validiteit van de anamnese, het lichamelijk onderzoek, eventuele provocatietesten en beeldvormende diagnostiek in het valide diagnosticeren van subgroepen van patiënten met lagerugpijn. Aangezien dit het eerste van de acht hoofdstukken is, zijn een aantal begrippen iets uitgebreider beschreven in vergelijking met de volgende hoofdstukken.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
5. Heup
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van een casus over een patiënt met klachten aan de heup, het klinisch redeneerproces van de fysiotherapeut geschetst vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt en de fysiotherapeut nog niet weet wat er aan de hand is. Het hoofdstuk start met algemene informatie over de epidemiologie van heupklachten, de risicofactoren en de prognose. Vervolgens wordt besproken wat er wetenschappelijk bekend is over de validiteit van de anamnese, het lichamelijk onderzoek, provocatietests en beeldvormende diagnostiek in het valide diagnosticeren van subgroepen van patiënten met heuppijn.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
6. Knie
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van een casus, het klinisch redeneerproces van de fysiotherapeut geschetst vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt en de fysiotherapeut nog niet weet wat er aan de hand is. Het hoofdstuk start met algemene informatie over de epidemiologie van kniepijn, de risicofactoren en de prognose. Vervolgens wordt besproken wat er wetenschappelijk bekend is over de validiteit van de anamnese, het lichamelijk onderzoek, provocatietesten en beeldvormende diagnostiek in het valide diagnosticeren van subgroepen van patiënten met kniepijn.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
7. Enkel/voet
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van een casus, het klinisch redeneerproces van de fysiotherapeut geschetst vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt en de fysiotherapeut nog niet weet wat er aan de hand is. Het hoofdstuk start met algemene informatie over de epidemiologie van pijn aan de enkel of voet, de risicofactoren en de prognose. Vervolgens wordt besproken wat er wetenschappelijk bekend is over de validiteit van de anamnese, het lichamelijk onderzoek, provocatietesten en beeldvormende diagnostiek in het valide diagnosticeren van subgroepen van patiënten met enkel- en voetpijn.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
8. Nek
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van een casus, het klinisch redeneerproces van de fysiotherapeut geschetst vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt en de fysiotherapeut nog niet weet wat er aan de hand is. Het hoofdstuk start met algemene informatie over de epidemiologie van nekpijn, de risicofactoren en de prognose. Vervolgens wordt besproken wat er wetenschappelijk bekend is over de validiteit van de anamnese, het lichamelijk onderzoek, provocatietests en beeldvormende diagnostiek in het valide diagnosticeren van subgroepen van patiënten met nekpijn.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
9. Schouder
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van een casus, het klinisch redeneerproces van de fysiotherapeut geschetst vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt en de fysiotherapeut nog niet weet wat er aan de hand is. Het hoofdstuk start met algemene informatie over de epidemiologie van schouderpijn, de risicofactoren en de prognose. Vervolgens wordt besproken wat er wetenschappelijk bekend is over de validiteit van de anamnese, het lichamelijk onderzoek, provocatietesten en beeldvormende diagnostiek in het diagnosticeren van subgroepen van patiënten met schouderpijn. Met name de specifieke tests komen uitgebreid aan de orde.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
10. Elleboog
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van een casus, het klinisch redeneerproces van de fysiotherapeut geschetst vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt en de fysiotherapeut nog niet weet wat er aan de hand is. Het hoofdstuk start met algemene informatie over de epidemiologie van pijn aan de elleboog, de risicofactoren en de prognose. Vervolgens wordt besproken wat er wetenschappelijk bekend is over de validiteit van de anamnese, het lichamelijk onderzoek, provocatietests en beeldvormende diagnostiek in het valide diagnosticeren van subgroepen van patiënten met pijn aan de elleboog.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
11. Pols/hand
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van een casus, het klinisch redeneerproces van de fysiotherapeut geschetst vanaf het moment dat de patiënt binnenkomt en de fysiotherapeut nog niet weet wat er aan de hand is. Het hoofdstuk start met algemene informatie over de epidemiologie van pijn aan de hand en pols, de risicofactoren en de prognose. Vervolgens wordt besproken wat er wetenschappelijk bekend is over de validiteit van de anamnese, het lichamelijk onderzoek, provocatietests en beeldvormende diagnostiek in het valide diagnosticeren van subgroepen van patiënten met pijn aan de hand en pols.
Arianne Verhagen, Jeroen Alessie
Nawerk
Meer informatie
Titel
Evidence-based diagnostiek van het bewegingsapparaat
Auteurs
Dr. Arianne Verhagen
Drs. Jeroen Alessie
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-2123-0
Print ISBN
978-90-368-2122-3
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2123-0